U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Vejce na jarním stole

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Dodnes platí, že vejce jsou nejchutnější na jarním stole. Oslava Velikonoc bez malovaných vajec není téměř myslitelná a nám někdy nastávají starosti, co s kupou vykoledovaných a většinou na tvrdo uvařených vajec. Syrová vejce ovšem nabízejí mnohem více možností úpravy. Vejce jedí lidé od pravěku a všude na světě. Výjimku tvoří snad jen pravověrní hinduisté, jinak zapřisáhlí vegetariáni. Zdaleka se nejedí jen vejce slepičí. I u nás jsou dnes na trhu křepelčí vejce, známe vejce kachní, pštrosí a bůhvíjaká ještě. My se však přidržíme těch slepičích. O tom, že vejce jsou největším zdrojem bílkovin a obsahují i mnoho dalších životu prospěšných látek, toho bylo napsáno již mnoho. O jejich konzumaci platí to, co o všem ostatním. Totiž všeho s mírou. Snad nebude na škodu, když si zopakujeme hlavní zásady přípravy vaječných pokrmů.

Sníh – čím je vejce čerstvější, tím pevnější a objemnější bude sníh. Doporučuje se také, aby vejce bylo vychlazené a studená byla i nádoba, ve které sníh šleháme. Hlavní zásadou zůstává, že nám do bílku nesmí ukápnout ani slzička žloutku. Na tom, zda použijeme ruční metlu nebo elektrický šlehač, nezáleží.

Míchaná vejce – mírně osolená rozklepnutá vejce rozkvedláme tak, aby se bílek spojil se žloutkem. Potom vlijeme do pánve na horké máslo a necháme zvolna ztuhnout. Vařečkou jemně oddělujeme vejce ode dna pánve, od kraje do středu. Pozor – přílišné míchání způsobí, že hotová vejce jsou drolivá a tvrdá. Hotový pokrm musí být na povrchu měkký a krémový.

Omeleta – na jednu porci rozmícháme 2 až 3 čerstvá vejce, do nichž nic nepřidáváme, jen je mírně osolíme. Omeletu pečeme velmi zvolna na horkém másle a občas pánví zatřeseme, aby se nepřichytila ke dnu. Na povrchu, který po dohotovení zůstane krémový, můžeme při pečení opatrně roztírat vejce směrem k okraji pánve. Omeleta se podává přeložená, se sladkou nebo slanou náplní. Variací je bezpočet.

Smažené (sázené) vejce – vyklepnutá vejce pečeme zvolna, nejlépe v rozehřátém másle. Měli bychom být tak šikovní a vejce tak čerstvá, aby se nám žloutek v pánvi nerozlil. Do zlatova zbarvený okraj bílku nás upozorní, že vejce je připraveno ke konzumaci. Pozor! Solíme jen bílek.

Ztracené vejce – rozklepnuté vejce v naběračce opatrně vložíme do hrnce s vařící, osolenou a octem okyselenou vodou. Pomocí lžíce můžeme ještě vařící se vejce tvarovat tak, aby žloutek byl rovnoměrně obalen bílkem. Otřepy, které bílek při vaření způsobí, okrájíme a vejce podáváme s některou z pikantních omáček nebo jím zpestříme polévku.

Nabízíme vám jarní vaječné menu, recepty jsou vždy pro čtyři osoby.

Rychlá chatařská polévka

1 l drůbežího vývaru z kostky, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 2 mladé zelené cibulky, 3 vejce, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička sezamového oleje (když nebude, nic se nestane), pepř

Vývar přivedeme k varu, okořeníme sójovou omáčkou, olejem a pramínkem do něj vlijeme rozšlehaná vejce. Přidáme na proužky nakrájenou šunku, nasekanou cibulku a můžeme osazenstvo chaty svolávat ke stolu. Svou porci si každý opepří sám.

Míchaná vejce s krevetami

8 vajec, 1 balení mražených, vyloupaných krevet, 4 lžíce šlehačky, 4 lžíce másla a ještě kousek na potření 4 krajíců chleba, sůl, pepř, čerstvé bylinky (kopr, bazalka, libeček, petrželka, pažitka apod.)

Krevety necháme mírně rozmrazit a vložíme je do pánve na rozehřáté máslo, kde je několik minut restujeme. Potom přidáme rozšlehaná vejce se šlehačkou, osolíme, opepříme a dál postupujeme jako při přípravě míchaných vajec. Umíchaná vejce s krevetami navršíme na krajíce dobrého, nejlépe celozrnného chleba s máslem. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

Selská omeleta na alpský způsob

750 g salátových brambor, 4 cibule, 150 g anglické slaniny, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 40 g másla, sůl, pepř, sladká paprika, muškátový oříšek, 3 lžíce jemně krájené pažitky

Oloupané vařené brambory necháme vychladnout, pak pokrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme na malé kousky a rozpustíme na pánvi. Přidáme máslo a do horkého tuku vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a plátky brambor. Vzniklou směs opečeme do zlatova. Vejce rozšleháme s mlékem, solí, pepřem, špetkou papriky a strouhaného muškátového oříšku a vlijeme do pánve na opečené brambory s cibulí. Zvolna pečeme, až vejce na povrchu krémovitě ztuhnou. V tom okamžiku stačí pokrm ozdobit pažitkou a podávat.

Větrný nákyp

4 vejce, 100 g moučkového cukru, 20 g škrobové moučky (solamylu), máslo na vymazání formy

Žloutky a cukr vyšleháme šlehačem na hustý krém. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme ho k žloutkům. Nakonec opatrně zapracujeme škrobovou moučku. Hmotu vlijeme do vymazané nákypové misky a pečeme asi 30 minut v mírně vyhřáté troubě (175 °C, stupeň 2 – 3). Upečený nákyp pocukrujeme a horký ihned podáváme. Věřte, že všichni budou nadšeni, zvláště když při přípravě zašleháte do směsi lžíci rumu. Ani kousky čerstvých jahod nebo jiného ovoce by nákypu neškodily.

Dobrou pohodu při jarních pochoutkách vám přeje

Vejce na jarním stole