U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Začínáme s lovem plotic

Kategorie: Příroda | Autor:

Dejte volnost fantazii a představte si krásný den u vody. Sedíte si pěkně u nahozených prutů a koukáte se na třpytivou hladinu vody s myšlenkou na vysněnou rybu. A když svatý Petr dá a přidá se i trocha štěstí, vytrhne vás ze zamyšlení líbezný zvuk vašich hlásičů, poskakujících swingerů, nebo jiný druh čihátek.

Snad každý, kdo si zkusil zachytat, alespoň jednou ulovil malou bílou rybičku, plotici. Stačí použít rostlinnou nástrahu nebo bílé červy a většinou se setkání s touto rybou nevyhnete. Najdete ji snad ve všech typech vod. Lovit se dá mnoha způsoby, nejčastěji však na plavanou, tzn. v tekoucích vodách. V chladnějších měsících, než naše oblíbená místa zamrznou, zvolíme raději položenou (stojaté vody). Ryby se v zimě stahují více ke dnu, hledat je někde u hladiny by bylo zcela zbytečné.

Rybička pro začátečníky

Právě plotice bývá prvním úlovkem začínajícího rybáře, ale i tento úlovek vyžaduje pohotovou reakci. Záběry plotice jsou rychlé a nekompromisní, a tak rybáři, kteří jsou zaměřeni svou rybolovnou technikou na plavanou, mají u vody o zábavu vždy postaráno. Pokud nemáte skutečně pohotové reflexy, většinu záběrů promarníte. Naopak při správné přípravě můžete za den nachytat i desítky rybek. Pro ty z vás, kteří nemáte s technikou lovu, ať už s lovem plotic či jiných druhů bílých ryb, tolik zkušeností, máme několik základních informací.

Jdeme k vodě

Zde mějte na paměti: čím tišší bude váš pohyb, tím lepší. To platí jak při samotném příchodu na vybrané místo, tak při rozdělávání náčiní. Plotice jsou citlivé na otřesy a mohlo by se stát, že si velké jedince odeženete dřív, než začnete chytat.

Náčiní

Nejideálnější je použití jemného plavačkového prutu. Můžete zvolit také prut feedrový (s chvějivou špičkou). Neměli byste se bát jeho čtyř i vícemetrové délky, a to ani když jste na takové pruty nikdy nechytali – všechno musí být jednou poprvé. Umožní vám to dostat nástrahu do těch nejlepších míst. Odměnou vám pak bude třeba pěkný exemplář na udici. Při volbě splávku mějte na paměti, že ryba musí cítit co možná nejmenší odpor. Není proto nutné používat ty nejlehčí splávky, ale mít udici dokonale vyváženou tak, aby nám dala vždy vědět, že se u háčku něco děje. Vlasec vybírejte raději s menší nosností od 0,45 g. Jestliže na vodě, kde jste se rozhodli chytat, hrozí potrhání vlasce (možnost častějších vázek), použijte raději vlasec s větší nosností. Návazec byste pak měli mít vždy slabší, než je vlasec kmenový. Při volbě vlasce mějte vždy na paměti, alespoň při lovu na stojaté vodě, že o vaši nástrahu projeví zájem třeba i větší ryba, jako je cejn, kapr nebo lín. Nástraha na plotice totiž chutná také právě jim.

Nástrahy

Nejpoužívanější nástrahou při lovu plotic je chléb, pařená houska a bílí červi. Můžete zkusit i konopné semínko, u něhož je ale nutná zkušenost s přípravou a také s upevněním na háček. Jestliže vás odrazuje, podobně jako spousty dalších rybářů, určitá složitost přípravy, omezte se na přidávání konopného semínka jen do krmení, určeného k přilákání plotic. Ze zkušeností víme, že je-li konopným semínkem zakrmeno, stává se pro rybáře nástrahou číslo jedna.

Volba háčku

Nedílnou a důležitou součástí udice je háček. Použijte háček o rozměrech 12 – 18 mm. Plotice mají malou tlamu, při zvolení většího háčku by nástrahu jen oškubávali a vámi očekávaného záběru byste se nedočkali. Volte raději háčky lehké, které se v proudu vody i s nástrahou přirozeně pohybují. Takový háček zaručí, že se ryba začne o nástrahu, která okolo ní přirozeně proplouvá, zajímat. Snad vám tyto základní informace postačí jako inspirace k začátkům lovu plotic a dalších ryb. Ostatní už záleží jen a jen na vašich zkušenostech. A nám nezbývá než popřát vám odvahu a samozřejmě Petrův zdar!

Začínáme s lovem plotic