Velikonoční stůl


K Velikonocům patří v první řadě zdobená vajíčka – ať slepičí malovaná nebo dekorativní ozdoby z papíru, porcelánu, keramiky, drátu, ale třeba i betonu. Kromě vajíček nemůže na stole chybět velikonoční pečivo v podobě mazance, jidášů či pečených zdobených vajíček, pak samozřejmě něco zeleného – třeba salát z jarní zeleniny a bylinek, pro větší efekt ozdobený jedlými květy. Podle chuti se tu objeví i další slané a sladké dobroty.

 

Vajíčka na stole mohou mít různou podobu – třeba i jako porcelánová slánka a pepřenka v košíku z kolekce Spring Fantasy značky Villeroy & Boch (Luxury table)

 

Záležet bychom si měli dát i na úpravě stolu – uplatní se hezký bílý i barevný porcelán třeba s dekorem květů, slavnostně působící podnosy na noze a hlavně vtipné aranžmá. Při něm můžeme využít nejrůznější přírodniny, vypěstované nebo koupené zelené osení, peříčka, figurky beránků, kuřátek a zajíčků, pomlázku a samozřejmě jarní květiny.

 

Vedle sladkého pohoštění připravíme i salát, zdobený jedlými květy. Slané a zeleninové „jednohubky“ jsou naaranžované na porcelánu z kolekce Spring Awakening značky Villeroy & Boch (Luxury table)

 

Pro uvařená vajíčka ve skořápce jsou vhodné talíře s prohlubněmi. Rozkrojená plněná vajíčka můžeme posadit přímo do zelených bylinek v míse. Na drobné „ňamky“ se hodí dvou nebo třípatrový podnos, který nezabere na stole tolik místa. Nahradit ho může několik různě velkých talířů na noze, které postavíme na sebe. Pozor ale na stabilitu!

 

 

 

Součástí slavnostního stolu nemusí být jen klasická velikonoční jídla, ale třeba i váš vlastnoručně připravený med, sirup či osvěžující limonády z jarních květů a bylinek. Budou nejen chutnat, ale i velmi efektně vypadat. Nezapomeňte využít jedlých květů a ozdobit jimi jarní saláty, jednohubky nebo sladkosti. Více napoví fotografie.

 

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM


Komentáře

Napsat komentář