Novinky mezi noži


Jaké jsou mezi noži novinky, co bychom měli před nákupem o nožích vědět, jak se o ně starat.

Ergonomicky tvarovaná rukojeť s neklouzavým povrchem a rozšířeným koncem čepele (zabraňuje sklouznutí prstu na ostří) je zárukou bezpečné a pohodlné práce. Kuchařský nůž z řady Functional Form, 529 Kč (Fiskars)

Při běžném vaření vystačíme se třemi základními noži: větším kuchařským, malým okrajovacím a nožem s vlnkovitým ostřím na pečivo a měkké ovoce či zeleninu. Podle potřeby je můžeme doplňovat dalšími speciálními – loupacím, plátkovacím, na pizzu, na sýry atd. Občas se na trhu objeví i zajímavé novinky, jako například japonské nebo keramické nože.

Nože SANTOKU

Tvar a konstrukce nožů – velmi široká čepel v celé délce a robustní vzhled – pocházejí z Asie, kde se při vaření krájí velké množství zeleniny, ryb a masa na malé kousky. Díky konstrukci a vyvážení nože se s ním pohodlně a přesně pracuje, zruční kuchaři s ním krájejí suroviny i na jemné plátky. Prohlubně na čepeli u některých nožů zaručují, že se krájená surovina nebude lepit k sobě ani na nůž.

Nůž Santoku může být hladký nebo s prohlubněmi na čepeli - typ Classic od Wüsthofu stojí 2129 Kč, jiné typy od téhož výrobce koupíte už od 689 Kč

Nůž santoku úspěšně konkuruje klasickému kuchařskému noži, ale asi ne každému by se s ním kvůli jeho váze a robustnosti hned zpočátku snadno pracovalo.

Hit – keramické nože

Jsou opravdu o tolik lepší než nože nerezové, jak tvrdí reklama? Čepele keramických nožů se vyrábějí z práškového oxidu zirkoničitého, stlačeného pod velmi vysokým tlakem, a spečeného ve speciálních spékacích pecích při teplotě 1500 °C. Výsledkem je čepel s mimořádně vysokou tvrdostí, téměř stejně tvrdá jako diamant. Krájí se s nimi proto velmi snadno. Díky vysoké tvrdosti zůstává čepel dlouho ostrá, nemusí se brousit tak často jako nože kovové. K broušení je ale potřeba speciální brousek – ke svým keramickým nožům ho snad jako jediná dodává švýcarská firma Victorinox. To, že keramický nůž neničí vitamíny a krájeným surovinám nedává „kovovou chuť“, je pravda, ale stejně se chová i jakýkoli kvalitní nerezový nůž.

Keramický nůž univerzální s ergonomicky tvarovanou polyamidovou rukojetí, 1719 Kč (Victorinox)

Lehkost keramického nože (váží pouze polovinu hmotnosti ocelového nože stejné velikosti) může být pro někoho výhodou, ale pro jiného, zvyklého na těžší nože, zase nevýhodou. Keramický nůž nikdy nezreziví, může se mýt v myčce. Vydrží vysoké teploty, je nemagnetický.

Nevýhodou keramických nožů je jejich křehkost a to, že nejsou pružné. Při práci s nimi je proto třeba dodržovat určitá pravidla. Při krájení masa bychom neměli zasáhnout kost ani používat na řezání mražených potravin. Příliš velký tlak může způsobit odštípnutí části ostří. Nic s ním nepáčíme, nůž nesmí spadnout na zem.

Jak je ukládat

Nože ukládáme tak, aby se neztupily. Oblíbený je dřevěný blok, do něhož se čepele nožů zasunují. Blok nesmí být vratký, ani když je naplněn těžšími kovanými noži. Nože ukládáme čisté a dokonale suché. Novinkou na trhu je magnetický blok. Nože do něj nezasunujeme, jen je k němu z boku přikládáme.

S umístěním magnetického držáku si lze různě pohrát, 329 Kč (Fiskars)

Magnetická lišta (může mít vzhled nerezu, dřeva i černého plastu) se upevňuje na stěnu u kuchyňské linky. Stačí k ní nože přiložit a drží. Máme přehled a nože jsou hned po ruce.

Další možností jsou speciální „příborníky“ do zásuvek, do nichž se nože vkládají odděleně. Pokud nechceme investovat do držáků nebo na ně nemáme místo, nabízejí někteří výrobci (např. firma Wüsthof) na svoje nože ochranná plochá pouzdra.

A jak nakupovat

Pro všechny nože, ať keramické nebo nerezové, platí jedna zásada – aby byly opravdu funkční a dobře se s nimi pracovalo, musí být kvalitně zpracované. Takovou záruku jistě máme u dražšího nože od renomovaného výrobce než u levného výrobku neznámé značky u stánku na tržnici.

www.fiskars.com, www.victorinox.cz, www.rosler.cz

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM


Komentáře

Napsat komentář