Horké nápoje zahřejí


V chladném počasí, po dlouhé procházce zimní přírodou nebo po odpoledni stráveném na lyžích přijde po návratu domů nebo na chalupu vhod pořádný hrnek dobrého horkého nápoje. A nemusí to být jen bylinkový čaj s medem, grog nebo svařené víno. Nabízíme vám několik méně tradičních receptů na alkoholické i nealkoholické horké nápoje. Dobrou chuť!

 

Horká lískooříšková čokoláda

 

 500 ml lískooříškového nápoje Alpro

1 celá skořice

kůra z pomeranče

150 g kvalitní tmavé čokolády

Lískooříškový nápoj Alpro, skořici a pomerančovou kůru vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu, dobře promícháme a necháme 10 minut odstát, aby se spojily všechny chutě. Před podáváním ohřejeme na požadovanou teplotu. Na závěr můžeme dozdobit zkaramelizovaným marshmallow.

 

Inka

 

INKA pro dobrou náladu

 

2 lžičky instantní obilninové kávoviny INKA

2/3 šálku vařící vody

1/3 šálku čokoládové omáčky

4 lžíce smetany 30%

šlehačka

karamelová poleva

zkaramelizovaný cukr krystal

Čerstvě uvařenou kávovinu INKA doplníme o čokoládovou omáčku a smetanu. Připravený nápoj nalijeme do šálku a opatrně ozdobíme šlehačkou, zalijeme karamelovou polevou a posypeme zkaramelizovaným cukrem.

 

 

Horký vaječný likér s kávovým sirupem

 

100 ml vaječného likéru

2 žloutky

500 ml Čerstvého mléka Kunín

60 g hnědého cukru

kousek skořice

½ vanilkového lusku

sirup

1 lžíce rozpustné kávy

3 lžíce cukru

1 lžíce rumu

150 ml vařící vody

 

V rendlíku povaříme asi 5 minut mléko s rozkrojenou vanilkou a skořicí. Přiklopíme poklicí a necháme stát. Skořici vyndáme a z vanilky vyškrábneme zbylá zrníčka a vrátíme je do mléka. Likér smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Potom do směsi postupně zašleháme horké mléko a společně zahřejeme na 80 °C. V malém rendlíku rozpustíme cukr, zalijeme vodou a necháme rozvařit. Přimícháme kávu, rum a pomalu svaříme na sirupovitou konzistenci. Na dno varných sklenic nalijeme lžičku sirupu a zalijeme horkým likérem. (4 porce)

 

 

Kokosové latté s kardamomem a medem

 

1 l Čerstvého mléka Kunín

100 g strouhaného kokosu

2–3 lžíce medu podle chuti

3 tobolky kardamomu

4 x 50 ml silné kávy

 

Kokosové latté

Kokos s vyloupaným kardamomem nahřejeme v pánvi při mírné teplotě, dokud nezačne zlátnout. Zalijeme polovinou mléka, přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna vařit. Potom přilijeme zbylé mléko, vše společně necháme přijít téměř k varu, přecedíme a našleháme. Do připravené vysoké sklenice nalijeme našlehané horké mléko až po okraj a počkáme, až se pěna usadí na povrchu mléka. Potom do sklenice vložíme dlouhou kávovou lžičku a po ní do sklenice vlijeme horkou kávu. Podle chuti doplníme medem. Kdo chce, tak třeba ještě kokosovým likérem.

 

 

Hot honey

 

Hot Honey

4 cl Bohemia Honey R. JELÍNEK

15 cl jablečného džusu

1 lžička medu nebo cukru

sušené ovoce (jablka)

skořice

Všechny nealkoholické složky společně ohřejeme,  přelijeme do poháru a doplníme Bohemia Honey. Na závěr ozdobíme sušeným ovocem a skořicí.

 

 

Melissa

 

3 cl sirupu Grűnhof Bezinka

2 cl citronové šťávy

lístky meduňky

2 dl horké vody

Do hrníčku nebo silnostěnné skleničky vhodíme lístky meduňky, nalijeme ostatní ingredience a na závěr zalijeme vroucí vodou. Podáváme s čajovou lžičkou, ozdobíme citronem.

 

Melissa

 

 

Mint apple

 

2 cl sirupu Grűnhof Máta

1 dl jablečného džusu

1 dl horké vody

1 cl limetkové šťávy

lístky máty

Mint apple

Do silnostěnné skleničky nalijeme limetkovou šťávu, přidáme mátu, pomačkáme, pak nalijeme ostatní ingredience a zalijeme vroucí vodou. Podáváme s čajovou lžičkou, ozdobíme limetkou.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM

 

 

 


Komentáře

Napsat komentář