Jak se žilo na venkově

Zajímá vás, jak se dříve žilo na vesnici? Chtěli byste ukázat svým dětem nebo vnoučatům, jak se dříve pekl chleba, v čem se stloukalo máslo, jak se pralo či jaké nářadí používali hospodáři nebo jak se slavil masopust? Udělejte se výlet do Muzea a galerie severního Plzeňska, které najdete nedaleko západočeských Kralovic v nádherně zrestaurovaném probošství v Mariánské Týnici. Před třemi lety tu byly otevřeny nové expozice, mimo jiné i o životě na venkově.

 

Muzeum a galerie severního Plzeňska sídlí v barokním areálu bývalého cisterciáckého probošství, který je dílem slavného architekta Jana Blažeje Santiniho

 

Expozice návsi s originálními včelími úly

Svátky a život na venkově
V sedmi scénách se tu představují lidové a církevní zvyky jako masopust, Velikonoce, stavění májí, slavnost Božího těla, dožínky, pouť a Vánoce.
Kousek dál se ocitnete na venkovské návsi s kapličkou (je replikou kaple sv. Martina v Horní Bělé a nachází se v ní výbava typická pro většinu venkovských kapliček),  originální exponáty můžete obdivovat v části věnované včelařství. Poznali byste, že dvě dřevěné plastiky v podobě lva a lvice jsou vlastně figurální včelí úly zvané ležany?
V jednotlivých místnostech, zařízených a vybavených jako v dřívějších venkovských domech, najdete například komoru s chlebovou pecí, uvidíte moučnou truhlu, necičky na těsto, máselnici. Zajímavá je expozice, přibližující praní prádla, k němuž se používala valcha.  Mandlovací deska na prádlo byla vystavena už na Národopisné výstavě v Praze v roce 1895.
V muzeu projdete i hlavní místností každé venkovské usedlosti – světnicí, vybavenou lidovým nábytkem. Zajímavé exponáty jsou i ve „stodole“. Víte, k čemu sloužilo například ruchadlo, řezačka, co se hrabalo s hráběmi zvanými bejk?

 

Náves s kapličkou

 

Z vesnice do města
Z vesnice můžete ještě zamířit do městské ulice s typickými řemeslnickými dílnami a provozovnami, nebo do městského bytu. V muzeu se projdete i historickou školní třídou, kanceláří, můžete obdivovat vzácné církevní památky a mnoho dalších exponátů. A v neposlední řadě i obdivuhodně zrekonstruovaný interiér kostela Zvěstování Panny Marie s rozměrnou kopulí, která se zřítila ve 20. letech minulého století a nedávno byla znovu postavena.

 

Otevírací doba:
duben – denně mimo pondělí 9 – 17
květen až září – denně mimo pondělí 9 – 18
říjen – denně mimo pondělí 9 – 17
listopad až březen – pondělí až pátek 9 – 15
Vstupné 40 a 20 Kč, každý první pátek v měsíci vstup zdarma

 

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: MUZEUM V MARIÁNSKÉ TÝNICI, AUTORKA

 

Jak se žilo na venkově