U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Zdravá linka české kuchyně

Kategorie: Vaříme | Autor: MAN

POKRMY Z HUB

Jen málokde ve světě se houby těší takové popularitě jako u nás – nejen jejich konzumace, ale i samotný sběr. V posledních letech se hodně mluví o tom, že v lesních houbách se mohou shromažďovat zdraví škodlivé prvky, např. olovo, rtuť a kadmium. Houby také obsahují potenciálně karcinogenní látky. Na druhé straně jsou zdrojem draslíku a některých stopových prvků. Ale zjištěné hodnoty všech těchto látek – s přihlédnutím k běžné spotřebě hub u nás – jsou tak malé, že nemají na zdraví v podstatě žádný vliv. Hlavním přínosem hub v kuchyni je chuťové obohacení různých pokrmů. Kalorická hodnota hub je nízká, zvyšuje se však smažením.

Rady pro zdraví

* Používáme jen houby, které bezpečně známe, zdravé, nezapařené, bez plísní a červů.

* Houby jsou hůře stravitelné, proto při jejich přípravě nepoužíváme příliš tuku ani mnoho vajec.

* Před smažením klobouky hub namočíme na 10 minut do mléka – nenasáknou při smažení tolik tuku.

* Chuť houbové smaženice můžeme vylepšit přidáním na kousky pokrájeného sýra hermelín.

* Pokrmy z hub jíme pouze čerstvé, neohříváme je.

Jihočeská kulajda

300 g čerstvých hub, 4 velké brambory, 250 ml zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, kmín, sůl, kopr

Čerstvé houby povaříme ve vodě se solí a kmínem. Asi po 5 minutách varu přidáme k houbám oloupané a na kostky nakrájené brambory. Když jsou téměř měkké, rozmícháme ve smetaně mouku, vlijeme do polévky a povaříme. Porce polévky ozdobíme nakrájeným koprem.

Houbový guláš

asi 500 g čerstvých tvrdších hub, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 1 – 2 lžíce tvrdého nastrouhaného chleba, kousek bujónové kostky, 2 – 3 stroužky česneku, 1 – 2 lžičky mleté sladké a špetka pálivé papriky, papriková Vegeta, mletý kmín, majoránka, sůl

Houby nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme houby, poprášíme mletou paprikou, Vegetou, kmínem, majoránkou, osmahneme a podusíme, až houby pustí vlastní šťávu. Podlijeme vodou, přidáme kousek bujónové kostky, nastrouhaný chleba, prolisovaný česnek, osolíme a povaříme. Hotový guláš podáváme s vařenými brambory, jemnými knedlíky nebo s chlebem či pečivem. Na obměnu můžeme do guláše přidat na plátky pokrájená rajčata a nudličky papriky.

Taštičky z bramborového těsta s houbami

500 g vařených brambor, 1 vejce, asi 250 g hrubé mouky, sůl, rozehřáté máslo na polití

Náplň: asi 500 g čerstvých hub, 1 lžíce strouhanky nebo hrubé mouky, zelené natě, mletý kmín, koření Vegeta, sůl

Nejprve připravíme náplň. Houby nakrájíme na drobno a podusíme do měkka. Vmícháme pokrájené zelené natě, okořeníme, osolíme a promícháme. Předem uvařené brambory jemně nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme vláčné těsto. (Můžeme použít i bramborové těsto z “pytlíku”.) Vyválíme placku a tvořítkem nebo skleničkou vykrajujeme větší kolečka. Na každé navršíme houbovou náplň, kolečka v polovině přeložíme a okraje dobře stiskneme. Taštičky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 6 minut. Uvařené taštičky scedíme, pokapeme rozehřátým máslem a podáváme. Můžeme je posypat nasucho osmaženou strouhankou nebo nastrouhaným tvrdým sýrem.

Šumavský houbovec

5 rohlíků, asi 250 ml mléka, hrst sušených hub, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce rostlinného másla, 2 vejce, 2 lžíce krupice, 4 – 6 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, tuk na vymazání zapékací misky

Rohlíky nakrájíme na plátky, zalijeme mlékem a necháme rozmočit. Sušené, předem namočené houby scedíme, drobně pokrájíme a podusíme do měkka. Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Do rozmočených rohlíků zlehka vmícháme podušené houby, cibuli, vejce a krupici. Ochutíme utřeným česnekem, opepříme a pokropíme rozehřátým máslem. Těsto rozetřeme do tukem vymazané zapékací misky nebo pekáčku, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

Rychle pro nečekané hosty

Překvapili vás svou milou, ale nenadálou návštěvou přátelé zrovna před obědem nebo večeří? Co narychlo vyčarovat teplého na talíř? Zkuste to s topinkami a teplou pomazánkou. Dá se připravit téměř ze všeho, co zrovna “dům dá”. Pro inspiraci recept na jednu pomazánku přinášíme.

Ďábelské topinky

1 menší cuketa, 2 cibule, 3 lžíce oleje, 4 – 5 rajčat, 2 papriky, 4 – 6 stroužků česneku, kečup (nejlépe pikantní), mletá sladká a pálivá paprika, mletý pepř, sůl, nakrájená cibule na ozdobení

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na hrubo nastrouhanou cuketu, plátky rajčat, nudličky papriky, kečup, prolisovaný česnek, koření, osolíme a podusíme do zhoustnutí. Podle potřeby podlijeme trochou vody. Hotovou pomazánku mažeme na topinky, ozdobíme nakrájenou cibulí a ihned podáváme.

Zdravá linka české kuchyně