Jak zvolit tu správnou sekeru?

Sekery prověřených značek koupíte i u prodejců motorových pil, foto: Husqvarna
Jde o nástroj tak rozšířený a často používaný, že ho lidé mnohdy jen vymění, když přestane sloužit. Dobrá sekera však ušetří hodně práce a ne každá se hodí na všechno.
Používáte-li sekeru jen ke štípání třísek, k přípravě dřeva na oheň, při práci v lese či zpracování palivového dříví doma na dvoře, má smysl pracovat s kvalitním nástrojem, i když si za něj připlatíte. Není přitom nejpodstatnější, jestli jde o některou z moderních seker s karbonovými čepelemi a kompozitovými násadami, nebo o ručně kovanou tradiční sekeru z dobré oceli a topůrkem z nejkvalitnějšího dřeva.
S dobrou sekerou je práce rychlejší, efektivnější a méně namáhavá. Kvalitní nástroj vám přinese uspokojení a požitek. Ze štípání polen či odvětvování pokácených stromů se stane svého druhu aktivní relaxace, odlišná od namáhavého a mnohdy i nebezpečného souboje s tupou či pro konkrétní práci nevhodnou sekerou.
Na danou práci
Pro běžné i speciální činnosti se sekerou existují více či méně vhodné nástroje. I dražší kvalitní sekera neplní svůj účel na sto procent, pokud je zbytečně velká, má nevhodné topůrko nebo je její hlava (čepel) příliš úzká například pro štípání polen. Ideální je mít několik velikostí a typů seker, s nimiž vám půjde od ruky příprava třísek či sekání větví, ale také odvětvování stromů nebo štípání.

Malá sekera Hultafors Mini-Beil Agelsjön zastupuje značku patřící k nejlepším. Snadno se vejde i do batohu, foto: Hultafors
Co lze koupit?
Nabídka seker v železářstvích zpravidla začíná u levných odlévaných neznačkových seker z méně kvalitní oceli. Mohou dobře sloužit pro občasné použití, nemůžete se však u nich spolehnout na schopnost dlouhodobě držet ostří a většinou se i špatně brousí. Značkové klasické sekery, jejichž základní cena začíná kolem tisíce korun, bývají ve většině případů z ručně kované oceli, která kromě jiného výrazně ovlivní trvanlivost ostří, tedy i komfort práce se sekerou.
Smysl drahé značky
Značkové nástroje (např. Hultafors či podobně ceněné sekery Wetterlings nebo Gränsfors Bruk) nejsnáze seženete v internetových obchodech či některých železářstvích. Jde o ručně kované sekery z uhlíkové oceli nejvyšší kvality a jejich koupí získáte v podstatě nezničitelnou sekeru na celý život. Ke standardní výbavě seker patří kvalitní olejovaná topůrka (velmi často ze dřeva hickory – bílého ořechu), náhradní topůrko či stylový kožený obal.

Na venkovské chalupě je sekera nástrojem tak užitečným a používaným, že byste si měli dopřát tu nejlepší, foto: Hultafors
Některé ze seker Hultafors prodává ve svých obchodech pod vlastní značkou také Husqvarna. A u Husqvarny lze koupit i několik typů moderních odlehčených seker s násadami z polyamidových vláken. V nabídce najdete například univerzální sekery o délce 34 cm, 60 cm a 70 cm a štípací sekery o délce 60 cm a 70 cm. Výrobce vyzdvihuje například schopnost násady tlumit vibrace při nárazech a teflonovou vrstvu na ostří, která snižuje tření a chrání proti korozi. Univerzální, řemeslnické i lesnické sekery osvědčené kvality prodává i Fiskars. Firma své sekery rovněž vybavuje povrchovou úpravou snižující tření až o 25 procent a kompozitovými násadami s vysokou odolností a ergonomickou úpravou pro pohodlné držení i při delší práci. Levnější, ale poměrně kvalitní sekery s kompozitovými topůrky najdete například pod značkami Zbirovia, Narex, Torq nebo Bauhaus.
Ostrost znamená bezpečí
Obecně platí jak pro výběr sekery, tak pro práci s ní i péči o ni několik zásad, jejichž dodržování vás zbaví zbytečné námahy a do značné míry předchází nebezpečí úrazu. Nepodceňujte zejména ostrost sekery a její včasné nabroušení, jehož nesprávný postup může nenávratně zkazit i ostří dobré sekery. Nebezpečí poškození ostří hrozí v případě, že použijete příliš velké otáčky kotouče elektrické brusky a zároveň brousíte tzv. na sucho. Nadměrným zahřátím se totiž mohou nezvratně změnit vlastnosti zejména ušlechtilých ostří, jejichž kvality je při výrobě dosaženo náročným procesem kalení a následného popouštění.
Pro snadnou a rychlou údržbu nářadí je elektrická bruska sice výbornou pomocnicí, ale určitě si pořiďte typ, který je k takové práci vhodný a umožňuje tzv. mokré broušení. U těchto brusek prochází kotouč při otáčení nádobkou s vodou a omezuje tak přehřívání. I tyto brusky však v případě potřeby zvládnou suché broušení (např. dřeva) a zároveň bývají často vybaveny i tzv. honovacím kotoučem, tedy koženým kotoučem k obtažení ostří, jímž se u některých nástrojů završí dokonalé naostření. Kvalitní sekeru můžete skvěle naostřit i ručně na brusném kameni. Jen to dá o něco víc práce. Obnovujete-li ostrost břitu, dělejte to určitě dřív, než se sekera úplně ztupí. Je to snadné a stačí nechat se vést úhlem stávajícího ostří.

Štípací sekery mají zesílený klínovitý tvar hlavy, foto: Krumpholz
Bez zbytečné dřiny
Nejlepšího výkonu při práci se sekerou docílíte kombinací odpovídající setrvačné síly a přesnosti úderu. Setrvačná síla závisí na váze sekery a výšce, z níž je úder veden. Výšku úderu ovlivňuje délka topůrka, která má však spolu s hmotností sekery vliv i na zmíněnou přesnost úderu. Příliš dlouhá násada spolu se zbytečně těžkou sekerou přesnost úderu komplikuje, proto je důležité používat pro různé typy prací nástroj, který vám dobře sedí a s nímž se příliš nenamáháte.
Je důležité používat optimální kombinaci váhy sekery, délky násady a potřebné energie při vedení úderu. A to je jedním z důvodů pro volbu dražších značkových seker, kde je ideální délka i šířka topůrka pro daný typ sekery standardem. Jinou možností je pak výběr mezi sekerami s kompozitovými násadami. Odlehčené nástroje vyžadují odlišnou dynamiku úderu a celkově trochu jiný styl sekání než klasické sekery, ale zvyknete si na ně velmi rychle.
Text: Richard Guryča, foto: Krumpholz, Hultafors, Husqvarna