Probiotika a prebiotika. Které potraviny jich obsahují nejvíc?

Rubrika: Tipy
Probiotika a prebiotika

Foto: Unsplash

Poradíme vám, proč jsou tolik zdraví prospěšná, jaké jsou jejich účinky a také jak je prakticky a jednoduše zařadit do svého jídelníčku.

Probiotické bakterie jsou zdraví prospěšné živé kultury. Významnou měrou se podílejí na obnově narušené střevní mikroflóry, celkově zlepšují trávení i činnost střev. Naopak při špatné životosprávě, ať už je to například častá konzumace příliš tučných či smažených potravin, vysoký přísun cukrů, málo vlákniny, příliš častá konzumace alkoholu a pochopitelně i kouření, ale také nízký přísun ovoce a zeleniny, dochází mnohdy právě k narušení střevní mikroflóry a nezřídka se objevují i zažívací obtíže. Po úpravě životosprávy a také vhodném doplnění probiotik se v řadě případů tyto obtíže upraví.

Nejen po antibiotikách

Nejčastěji je třeba probiotika doplnit ve zvýšeném množství při podávání antibiotik, kdy se probiotika doporučují konzumovat ještě i několik dní po skončení antibiotické léčby, dále pak při střevních obtížích, při delším stresu, v těhotenství nebo při kojení. Probiotika jsou stejně tak vhodná třeba při již zmíněných špatných stravovacích návycích anebo při očistných kúrách, častějším průjmu, ale i zácpě, stejně tak jsou prospěšná při dlouhotrvající únavě a nedostatku energie. Využívají se také při zánětlivých a autoimunitních onemocněních střev a také při kvasinkové infekci. Zažívání i střeva pak fungují s jejich pomocí mnohem lépe, navíc probiotika zabraňují množení škodlivých bakterií na střevní sliznici a udržují tak ve střevech zdravou mikroflóru.

Kde je najdete?

Probiotika jsou nejčastěji k dostání ve formě tablet v lékárnách coby doplněk stravy. Ale nejen to, probiotika můžete doplnit také z vhodně zvolené stravy. Existuje totiž celá řada potravin, které probiotika obsahují. Stačí je jen pravidelně a hlavně dlouhodobě zařazovat do svého jídelníčku – například kefír, acidofilní mléko, podmáslí, jogurt, kysané zelí, jablečný ocet, kvašené okurky či jinou kvašenou zeleninu, brynzu, zrající sýry, kimchi, kombuchu, tempeh anebo miso.

Proč jsou důležitá i prebiotika

Ještě lepších účinků ale dosáhnete kombinací probiotik a prebiotik. Prebiotika jsou nestravitelná součást potravin, vláknina, která je vlastně jakousi „potravou“ právě pro probiotické bakterie. Zlepšují tedy účinky probiotik, podporují jejich aktivitu ve střevech, a proto se vzájemně velmi dobře doplňují. Prebiotika mimo jiné napomáhají předcházet zácpě, což je mimo jiné důležité jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, posilují imunitní systém a napomáhají například i snižovat cholesterol. Také prebiotika najdete v podobě doplňků stravy, například coby prebiotickou vlákninu, a samozřejmě také v některých potravinách. Prebiotika najdete například v ovoci, především v banánech či jablcích, v zelenině, jako je pórek, chřest, čekanka, česnek nebo cibule, ale také v ovesných vločkách nebo lněných semínkách.

Text: Gabriela Zelinková, foto: Shutterstock

Probiotika a prebiotika. Které potraviny jich obsahují nejvíc?