U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Mlsáme zdravěji

Kategorie: Víkend | Autor: MAN

Pro blížící se dny sváteční, ale i nadcházející všední, přinášíme několik receptů na moučníky se sníženým množstvím cukru, tuku a vajec. Gurmánům tím jejich vidinu sladkého života nezboříme, přestože jsou tyto moučníky odlehčené neboli light, jak se dnes s oblibou připojuje ke všemu, co nemá tolik škodit našemu zdraví.

Banánovo-tvarohová bábovka

60 g tuku, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 1 banán, 2 dcl mléka, 3 lžíce rozinek, 250 g polohrubé mouky (nebo 150 g polohrubé a 100 g pšeničné celozrnné mouky), 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání bábovkové formy

Změklý tuk utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Vmícháme měkký tvaroh, vidličkou rozmačkaný banán, mléko, propláchnuté rozinky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků. Do tukem vymazané a moukou vysypané formy rozetřeme polovinu těsta a pokryjeme druhou polovinou těsta ochuceného kakaem. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme. Upečenou bábovku necháme chvíli stát, vyklopíme a pocukrujeme.

Jablečné vlnobití

3 vejce, 160 g pískového cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 dcl horké vody, 2 hrnečky na kostky pokrájených jablek, hrst rozinek a pokrájených ořechových jader, 250 g polohrubé mouky (nebo 100 g polohrubé, 100 g pšeničné celozrnné a 50 g sójové či kukuřičné mouky), 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu nebo pekáče

Žloutky utřeme společně s cukrem, olejem, kakaem, skořicí a horkou vodou, kterou přidáváme po částech. Vmícháme na kostky pokrájená jablka, rozinky a ořechy. Přidáme část mouky smíchané s práškem do pečiva a nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků se zbylou moukou. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pekáč a upečeme. Hotový moučník pocukrujeme nebo ozdobně pokropíme polevou.

Vláčný perník

400 g hladké mouky (nebo 200 g hladké, 100 g pšeničné celozrnné a 100 g hladké sójové mouky), 1 balíček prášku do perníku, 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva, 150 g pískového cukru, 1 ovocná přesnídávka, 1 až 2 lžíce pikantní zavařeniny, 2 až 2,5 dcl mléka, 1 vejce (nemusí být), 3 lžíce oleje, 1 lžíce kakaa, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu s vyšší obrubou

Všechny suroviny smícháme, těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou posypaný plech a upečeme. Hotový perník jen pocukrujeme.

Babiččino linecké těsto

100 g ovesných vloček, 150 g hladké mouky (nebo 100 g hladké a 50 g pšeničné celozrnné mouky), 80 g tuku, 70 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, citronová šťáva, trocha bílého jogurtu nebo mléka, 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymazání plechu

Ovesné vločky nasucho opražíme a rozmixujeme. Spolu s ostatními surovinami vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme v plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a zvolna upečeme. Jednotlivé tvary slepujeme zavařeninou.

Mlsáme zdravěji