Jedlé květy zdobí, ochucují i uzdravují

jedlé květy

U jedlých květů je rozhodně z čeho vybírat. Foto: Shutterstock

Použití květů do bylinkových čajů není nic nového, zato pokrmy s květinami stále ještě vzbuzují úžas i nedůvěru. Zvolíme-li ty nejznámější, nemůžeme se splést.

sušené jedlé květy

Sušené květy využijeme celoročně. Foto: Shutterstock

Zdobení a ochucování jídel čerstvými, kandovanými či sušenými květy jsou staré tisíce let a znali ho i naši předci. Už jsme na ně poněkud zapomněli, ale postupně se k využívání květin v našich kuchyních vracíme. Přibývá i kuchařských knih, jež se tomuto tématu věnují. Jsou jak dobrým rádcem, do kterých pokrmů jsou jednotlivé květiny vhodné, tak průvodcem při sběru, abychom se vyvarovali jedovatých druhů.

Pokud si jedlé květy nepěstujeme na zahrádce, můžeme se na ně vypravit do přírody. Vyhýbáme se přitom chemicky ošetřeným polím a místům u frekventovaných komunikací. Ke konzumaci nikdy nekupujeme rostliny určené k okrase, ať už v květinářství, supermarketu, či zahradním centru, protože i na ně bývají použity různé chemické prostředky.

Z květů využíváme jen okvětní plátky, tyčinky, pestíky, případně zelené okrajové lístky odstraníme. Ponecháme je pouze u malých květů, jako má dobromysl či popenec. Opatrní musíme být při alergii na pyly. Bezpečné pro alergiky jsou například macešky a lichořeřišnice.

květy dýní

Květy dýní a cuket lze plnit nádivkou anebo obalit v těstíčku. Foto: Shutterstock

Na co se květy hodí

Využití jedlých květů okrasných rostlin, bylinek i různých druhů plevelů, jako jsou ptačinec žabinec, bršlice kozí noha, kokoška pastuší tobolka, chrpa a mnoho dalších, je takřka neomezené. Záleží spíše na chuti a barvě. Afrikány dají barevný šmrnc třeba tvarohové pomazánce. Lichořeřišnice chuťově připomíná ředkvičky, pampeliška a maceška jsou lehce nahořklé, měsíček obarví rýži do zlatova a dodá jí jemnou chuť podobnou šafránu, ovšem za nepoměrně méně peněz. Modré květy brutnáku mají okurkovou chuť a salátům, ale i „obyčejnému“ chlebu s máslem dodají svěžest. Jemně aromatická levandule se skvěle hodí do zmrzlin, sušenek a osvěžujících limonád, vyrobit si můžeme i levandulový olej. Květy begonie připomínají chuť rebarbory, jsou však méně kyselé a můžeme je rovněž přidat do koláče. Růžemi včetně šípkových lze zdobit v čerstvém stavu sladké dezerty, stejně jako sušenými a kandovanými, nebo z nich vyrobit marmeládu či sirup. Pojďme se ještě podrobněji podívat na možnosti využití tří v přírodě běžně dostupných rostlin.

Něžně výrazná fialka

Violka vonná, známá pod lidovým názvem fialka, patří bezesporu mezi nejněžněji vyhlížející kvítka s omamně příjemnou vůní, díky níž bývaly hojně používány ve voňavkářství. Pokud nám nepřijde líto je sníst, můžeme je vcelku či pokrájené přidat do těsta na dort, nejlépe piškotového, a ten pak ještě celými kvítky ozdobit. Bude chutnat a vypadat úchvatně. Fialky si díky nasládlé chuti výtečně rozumí s vanilkou, lehkými nadýchanými krémy a se zmrzlinou. Využití najdou v ovocných a zeleninových salátech i v mnoha dalších jídlech včetně masitých. Vyrábí se z nich také ocet a likér. Koupit lze již hotový fialkový extrakt, jehož několika kapkami dodáme pokrmům a nápojům patřičnou chuť a vůni.

Bohatá chudobka

Sedmikráska chudobka se hodí do nejrůznějších pomazánek, salátů, omáček i polévek. Z květů lze vyrobit také med, sirup či olej. Ten, kdo má rád kapary, může si z poupat sedmikrásek, ale také pampelišek a medvědího česneku připravit nepravé kapary naložením do soli nebo octa. Rostlinka je hojně využívána v léčitelství (i ve spojení s fialkou), působí proti únavě včetně té jarní.

bezová limonáda

Bezová limonáda je osvěžující a zdravá. Foto: Shutterstock

Bílé květy černého bezu

Květy bezu patří k těm, které bez problémů snesou tepelnou úpravu, důkazem je smažená pochoutka zvaná kosmatice připomínající tak trochu obalený květák, ovšem s výraznější chutí. Těstíčko, do něhož květy máčíme, může být slané či sladké. Vzhledem k velkému množství pylu však tento pokrm a zejména příprava neprospívají alergikům. Dále se květy využívají k přípravě osvěžující limonády, sirupu, ale i do bylinkových čajů. Pro zvýšení zdravotních účinků se suší květy, které se plně nerozvinuly. Působí jako antioxidant, pomáhají odvodňovat organismus.

zdobení jedlými květy

Sladké dezerty si o ozdobení kvítky přímo říkají. Foto: Shutterstock

Kam pro květy

  • Můžete sbírat květy volně rostoucích rostlin na vlastní zahrádce nebo si je přímo pěstovat na záhonech či v truhlících, a to i na městském balkónu.
  • Vydat se pro ně můžete do přírody, na čistá místa, například na louku, do lesa apod.
  • Koupit je můžete také z ekologických farem, od bio pěstitelů nebo v obchodech včetně e-shopů, které jedlé kvítí prodávají zejména v sušené formě.

Bezpečný a ohleduplný sběr

  • Sbírejte pouze rostliny nebo jejich části, které dobře znáte či je můžete spolehlivě určit podle atlasu.
  • Vybírejte mladé a plně rozvinuté květy. Nedozrálé nebo naopak přezrálé a odkvétající bývají hořké a trpké.
  • Při sklizni jakýchkoliv rostlinek postupujte šetrně, netrhejte je násilím a nevypleňte celou lokalitu.
  • Doma květy zabalte do vlhkého ubrousku, vložte do uzavíratelné krabičky, kterou uložte do chladničky. Vydrží vám několik dní.

 

 

Jedlé květy zdobí, ochucují i uzdravují