U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

ABY SE OVOCE A HOUBY NEZKAZILY

Kategorie: Dílna | Autor: fx

NÁPAD

Sušák na radiátor

Při letošní úrodě ovoce i hub asi oceníte dva nápady, jak ji usušit pro pozdější použití. Sušák, který lze postavit na radiátor nebo na plotnu, zhotovíme ze smrkových latěk profilu 10 x 50 mm. Dobře poslouží izbytky dřevěných palubek. Strany rámečků uřízneme podle délky radiátoru a slepíme je tak, aby byly vzájemně přesazeny asi o 10 mm. Můžeme je pak skládat na sebe, aniž by sklouzly do strany. Laťky můžeme k sobě stáhnout na několika místech krátkými vruty. Postranice spojíme bukovými kolíky průměru 8 nebo 10 mm, které se používají pro konstrukční spoje (týbly). Jejich délku volíme podle šířky radiátoru. Měli bychom přitom počítat i s nožičkami, které upevníme na vnitřní stranu rámečku. Příčné průchozí otvory pro kolíky svrtáme vždy na dvou postranicích společně. Průměr volíme takový, aby do nich šly kolíky zasunout těsně a nebylo třeba je do otvorů zalepovat. To nám umožní nasunout na krajní kolíky plátěný pruh, na jehož koncích sešijeme “dutinky”. Můžeme na ně položit také mřížky z “králičího pletiva” a okraje přes kolíky přehnout. Pokud chceme sušák použít na plotně sporáku, připevníme dole nožičky např. z ocelových úhelníků L 22 x 22 x 3 mm. Další otvory se stejnou roztečí vyvrtáme směrem nahoru, abychom mohli zvolit potřebnou výšku nad plotnou.

Sušicí ježek

Má tělo ze smrkového hranolu 4 x 4 cm, do jehož hran vyvrtáme v úhlopříčném směru průchozí otvory na zasunutí špejlí (v jedné vrstvě jich může být i6 – 8, záleží na tloušťce “těla”). Koupíme je v prodejně domácích potřeb. Nerovnosti na špejlích můžeme obrousit jemným smirkovým plátnem a jeden konec seřízneme do špičky. Vrtačku je třeba upnout ke stojanu, aby byly otvory kolmé. Můžeme si také zhotovit jednoduchý přípravek, který bude udržovat “tělo” hranou směrem k ose vrtáku. Průměr vrtáku si vyzkoušíme na kousku dřeva, aby díry nebyly příliš volné. Horní konec ježka opatříme závrtným okem k zavěšení nad zdroj tepla. Chceme-li jich zasadit vedle sebe do stojanu z prkna víc, upravíme dolní konce do tvaru čepu. Houby nebo ovoce nakrájené natenko napichujeme na špejle, které pak špičkami zasuneme do děr – a pokračujeme na druhé straně. K měření teploty se hodí teploměry pro zavařovací hrnce, které mají rozsah do 100 °C a lihovou náplň.

ABY SE OVOCE A HOUBY NEZKAZILY