Kde vyměnit mince z kasičky?

Spoříte si poctivě do prasátka a nyní je už hezky plné a vy byste si za uspořené peníze rádi koupili něco hezkého? Kde a jak je nejlepší peníze vyměnit?

Mince vám vymění v bance nebo na poště. Ideální je, pokud mince roztřídíte dle nominální hodnoty do balíčků, abyste nemuseli platit za třídění. Podle zákona o oběhu bankovek a mincí musí banka vyměnit až 100 kusů mincí jedné nominální hodnoty bezplatně.

Pokud budete chtít vyměnit větší množství mincí, výměna bude zpoplatněna a výše poplatku závisí na ceníku jednotlivých bank, většinou se jedná o jednotky procent z vyměňované částky, navíc velmi často zde bývá stanoven minimální poplatek, jenž se většinou pohybuje kolem 100 korun. Klienti Poštovní spořitelny mohou peníze vkládat na svůj účet přímo na pobočkách České pošty. Ta v rámci svých služeb přijímá roztříděné mince po domluvě většinou bez omezení. Způsob předání většího množství mincí nebo neroztříděných mincí je však vždy věcí dohody mezi konkrétní poštou a klientem.

S mincemi můžete samozřejmě také platit přímo v obchodech, ale mějte na paměti, že obchodník není povinen přijmout více než 50 kusů mincí při jedné platbě.

TEXT: REDAKCE
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Kde vyměnit mince z kasičky?