Architektův splněný sen

Dům a zahrada spolu tvoří přirozeně harmonický celek. Foto: Living4media

Při návrhu neobvyklé chaty na dánském ostrově Lolland se architekt Flemming Skude nechal inspirovat přístřešky jihoafrických domorodců. Ve spojení s moderními materiály však vznikla pozoruhodná stavba.

Na první pohled je jasné, že se vzhled chaty vymyká obvyklým představám o tradičním dánském víkendovém domku, kterých je na pobřeží ostrovů nespočet. Strohá forma nikoho nenechá na pochybách, že Fleming přistupuje k architektonické tvorbě po svém. Prosklenou střechou táhnoucí se od východního k západnímu konci domu dopadají dovnitř sluneční paprsky, díky nimž se v interiéru rozehrává hra světla a stínů. Právě těsný kontakt s oblohou dal stavbě jméno: „Himmelhuset“, tedy Nebeský domek.

Vstupní část je orientována na jih. Rostliny v květináčích byly zvoleny tak, aby jejich barvy odpovídaly principům feng-šuej. Foto: Living4media

Panely s lamelami lze pootočit tak, aby interiér chránily proti slunci i pohledům zvědavců. Foto: Living4media

Jasná představa

Pozemek v Hummingenu na jižním pobřeží ostrova Lolland vlastnili manželé Flemming a Merete dvacet let předtím, než na něm postavili svou víkendovou chatu. Už od prvních okamžiků se ale Flemmingovi v hlavě rodila představa o unikátním domě, který tu jednoho dne vznikne. Jako architekt kladl důraz na to, aby dispoziční řešení i použité materiály byly v harmonii s přírodou jakožto důležitým partnerem.

Zařízení je tvořeno osobitým mixem orientálních prvků a designových ikon. Foto: Living4media

Posezení, které se vznáší nad hlavním pokojem, je jako stvořené ke čtení knih či pozorování hvězd. Foto: Living4media

Slunce a stín jako hlavní motiv

Hlavní podmínkou bylo, aby měl dům zevnitř i zvenčí osobitou architektonickou podobu. Rozložení místností pak mělo být hravou souhrou prostupu a odrazu denního světla, přičemž ale architekt Skude stále usiloval o zachování praktičnosti. Stavba víkendového domku trvala rok a dokončena byla v roce 1999. Charakteristický vzhled mu majitel vetkl netradičním tvarem střechy, která ze severní a jižní strany tvoří také obvodovou konstrukci. Původně ji tvořily desky černé voděodolné překližky, která však vyžadovala pravidelnou údržbu a nátěr lněným olejem. Během let je tedy nahradily pláty černého plechu, které jsou podstatně odolnější a na dům se skvěle hodí.

Dřevo prostupuje celým prostorem a navozuje zde příjemný pocit útulnosti. Foto: Living4media

Pokojům pro hosty majitelé v nadsázce přezdívají „doupata“. Foto: Living4media

Přestože je tato plocha na okna velmi skromná, dostatek světla přivádí do interiéru prosklená střecha, která zejména za slunečných dní navozuje takřka jihoevropskou atmosféru. Další plochou, kudy proniká světlo dovnitř domu, jsou velká okna na východní a západní straně stavby. Kvůli minimalizaci odlesků a nechtěných průhledů byly před trojúhelníkovou skleněnou část umístěny pět metrů vysoké rámy s lamelami. Jejich pozici lze přizpůsobit aktuálním světelným podmínkám a požadavkům na soukromí.

Drobné detaily, jako třeba orientální koberec, propůjčují místu osobitost. Foto: Living4media

Několik barevných akcentů vnáší prvek hravosti. Foto: Living4media

Jak se žije v domě světla

Styl zařízení je jednoduchý: prosté siluety dávají vyniknout poctivým materiálům, což vede k pocitu dramatického kontrastu, který se architektovi tak zamlouvá. Do interiéru se dostalo jen pár barevných akcentů, a to zásluhou paní domu. Jedněmi z nich jsou fascinující přehoz na postel v lilkové barvě pocházející z Číny či různobarevné povlaky na polštářky ze vzorovaného hedvábí. Ložnice tím získala největší nádech ženskosti v celém době.

Pracovní kout tvoří nenápadnou součást obývacího pokoje. Foto: Living4media

Flemming je hrdý zejména na vnitřní velkorysý prostor, tedy jídelnu a obývací pokoj se střešním oknem. Díky prosklení v celé ploše stěn při dopadu slunečních paprsků dochází k pozoruhodné proměně tónu a nálady v pokoji v průběhu dne.

Kuchyni nechybí praktičnost ani styl. Foto: Living4media

Vstup je situován na jižní stranu. V hlavním obytném prostoru je umístěna kuchyň s jídelnou i obývací pokoj. Celému interiéru dominují dřevěné povrchy, které mu dodávají pocit útulnosti. Dvířka kuchyňské sestavy jsou vyrobená z olejovaného bukového dřeva. Důležitým detailem je rozšiřující se pracovní deska, která tak kopíruje tvar domu.
Schodiště vede do patra, kde se nachází podkrovní pracovna s knihovnou, ložnice a další dvě „doupata“, která slouží jako pokoje pro hosty.

Tvar kuchyňské linky souzní s liniemi domu. Foto: Living4media

Energie slunce

Celým domem prochází 18 cm široká stěna z pohledového betonu. Zeď ve dne funguje jako pasivní solární kolektor, který pohlcuje teplo a v noci jej postupně uvolňuje. Kromě toho pracuje také trochu jako sluneční hodiny, na kterých se dá vyčíst čas podle toho, kde se potkává slunce a stín.

Suvenýry z cest se prolínají celým interiérem. Foto: Living4media

Místo očisty

Kvalitní materiály a trochu netradiční řešení nechybí ani v koupelně. Podlahu kryje kamenná dlažba a stěny sprchového koutu chrání desky z nerezové oceli. Povrch stěn tvoří borovice, záchod a umyvadlo jsou z bílého porcelánu. Panoramatické okno nabízí nádhernou vyhlídku na krajinu.

Místo zrcadla nabízí koupelna velkolepý výhled do zeleně. Foto: Living4media

Harmonická zahrada

Manželům přináší radost také velká zahrada, kterou celých dvacet let společně krok za krokem budovali. Její styl je silně inspirován východní naukou feng-šuej. Podle ní má každý roh světa své unikátní vlastnosti. Vedle čtyř světových stran feng-šuej uznává i severovýchod, jihovýchod, jihozápad a severozápad. Stromy jsou na pozemku vysazeny v souladu s tímto prastarým čínským učením a spoluvytváří harmonický celek.
Pozemek má rozlohu 1 200 metrů čtverečních a o jeho členitost se kromě rozmístění zeleně starají také zapuštěné záhony kulatého tvaru. Také zde je patrný vliv učení feng-šuej, které klade velký důraz na harmonii tvarů a barev. Zcela nenápadnou, ale o to praktičtější součástí zahrady, je dřevěná kůlna obložená modřínovými prkny, jíž zub času dodává okouzlující přirozenou patinu a světle šedý nádech.

Uvolněný styl zahrady evokuje divokou přírodu. Foto: Living4media

Foto: Living4media

Kdo tu bydlí

Architekt Flemming Skude se svou ženou Merete Aggerbeck

Kde

Hummingen na jižním pobřeží ostrova Lolland v Dánsku

Text: Veronika Cerhová
Překlad: Jan Lžičař
Foto: se svolením Living4media

Architektův splněný sen