Urban gardening a vysoký záhon z palety

Rubrika: Market

Stále více se zajímáme o to, co jíme. Spousta z nás dává přednost lokálním potravinám bez chemie a umělých hnojiv. Není nad sluncem provoněné jahody a čerstvé ředkvičky ještě špinavé od hlíny. Dopřejte si takový zážitek, i když bydlíte ve městě a nemáte vlastní zahradu. Poradíme vám, jak na to.

Urban gardening je nový trend, který umožňuje pěstování rostlin uprostřed města. A nemusí jít pouze o květiny, pěstovat můžete také ovoce, zeleninu nebo bylinky. Urban gardening je tu pro všechny, kteří touží vypěstovat své vlastní plodiny a chtějí i do betonových ulic vnést trochu života a svěžesti.

Balkon

Vlastnoručně vypěstovanou zeleninu, bylinky či ovoce si můžete dopřát, i když bydlíte ve městě a nedisponujete zahradou. Nejjednodušší je využít k tomu vlastní balkon nebo terasu. Pro malé prostory je potom ideální vertikální pěstování. „Vyberte si zeď natočenou ke slunci a na ni upevněte květináče směrem do výšky. Využijte závěsné systémy nebo si záhon vyrobte z europalet. Při zařizování nepodceňte správnou velikost květináče a sazenic vhodných pro tento druh pěstování,“ doporučuje David Benda, odborník z oddělení zahrad v projektových marketech Hornbach.

 

 

Parapety

Nemáte balkon? Nezoufejte. Zeleninu a bylinky můžete pěstovat klidně i na parapetu. Omezený prostor si však žádá přesnější plánování. Proto si nejprve promyslete, jaké rostliny chcete zasadit a kolik místa budou potřebovat. Na okna se hodí samozavlažovací květináče. Pro převislé druhy volte závěsné nádoby nebo ty, které snadno připevníte na okenní parapet.

Samozavlažovací květináč Lechuza Cube

David Benda z Hornbachu radí: Jak si vyrobit vysoký záhon z palety

Palety Buildify hoblovaná

Mít doma kus nábytku vyrobený z palety je v současnosti velmi moderní záležitostí. Z palety si ale můžete vyrobit i jednoduchý vysoký záhon. Připravil jsem si pro vás návod, jak na to. Na vás už je, zda si květináče osadíte květinami nebo bylinkami.

1. Nejprve si připravte potřebný materiál. Nařízněte si ho sami pomocí okružní pily či děrovky, využít můžete i náš přířezový servis.

Topolová překližka: 3 ks v rozměru 1 100 x 100 mm
Deska: 2 ks nařezat na 600 mm
Překližka se sítotiskem: 6 ks v rozměru 400 x 100 x 21 mm

2. Nejprve odstraňte střední desky z přední i zadní strany. Pokud plánujete vysoký záhon opřít zadní stranou o zeď a květináče budete mít umístěné pouze z přední strany, odstraňte pouze jednu desku zepředu.

3. Předvrtejte dřevěné přířezy 400 x 100 x 20 mm. Poté je můžete přišroubovat jako dno jednotlivých polic s rostlinami, a to pomocí šroubů 3,5 x 35 mm.

4. Pro označení jednotlivých polic s rostlinami přišroubujte dřevěné přířezy 1 100 x 100 mm. Jejich řezné hrany doporučuji nejprve zapečetit lodním lakem.

5. Paleta potřebuje kvůli své hmotnosti stabilní základ. Sešroubujte zespodu obě nařezané desky tak, aby na obou stranách přečnívaly stejnou částí. Zde předvrtejte otvory pro šrouby a přišroubujte pomocí šroubů 4,5 x 60 mm.

6. Vysoký záhon nyní postavte a osaďte truhlíky. Rostliny bažící po světle by měly být umístěny nahoře, zatímco stínomilné rostliny dole. Tím pro ně vytvoříte ideální podmínky

Více informací najdete na: www.hornbach.cz

Komerční prezentace

Urban gardening a vysoký záhon z palety