Úroda na horší časy


Úrodu ze zahrádky, kterou ihned nespotřebujete, můžete uchovat na pozdější měsíce. Některé druhy ovoce a zeleniny v chladném sklepě vydrží až do jara.

Ze zeleniny se skladuje především kořenová zelenina, tedy mrkev, petržel, celer, křen a řepa. Tyto druhy dokážou vydržet asi 4 měsíce. Nejprve je zbavíme listů, pro uskladnění vybíráme jen zdravé a nepoškozené kusy. Ukládáme je do bedniček či plastových kyblíků s vlhkým pískem (nebo s rašelinou, hoblinami, perlitem) tak, aby horní část zeleniny ze substrátu trochu vyčnívala. Teplota by se měla pohybovat mezi 2 až 5 ºC, vzdušná vlhkost má být v rozmezí 70-80 %. V jejich blízkosti může být uskladněna kapusta, zelí, kadeřávek a kedlubny gigant.

Na stejném místě ale není vhodné umístit cibuloviny, protože nesnášejí vyšší vzdušnou vlhkost. Mohly by začít zahnívat a plesnivět. Cibuli a česnek raději zapleteme do copů a zavěsíme je v suchu a chladu. V teple začnou klíčit.

Dlouho vydrží také dýně, a to i několik měsíců. Musí však být zcela vyzrálé a mít zaschlou stopku. Nesnášejí vysokou vzdušnou vlhkost, to se jich pak může chytit plíseň. Hodí se pro ně chladná, suchá a větraná chodba.

Přezimují venku

Některá zelenina vydrží bez problémů venku na zahradě, dokonce je to pro ni lepší. Jde o špenát, kadeřávek a růžičkovou kapustu, které nechte na záhoně dál růst. Zimní pór také venku vydrží, je ale lépe ho vyrýt a založit do slámy, listí či rašeliny v pařeništi. Ze zmrzlé půdy by totiž byl nedobytný.

Ovoce

Ke skladování vybíráme jen zimní odrůdy jablek a hrušek, které jsou zcela bez kazu. Ukládáme je do dřevěných lísek nebo nízkých přepravek, nejlépe v jedné, maximálně ve dvou vrstvách. Jablka dáváme stopkou dolů, hrušky buď položíme, nebo postavíme stopkou nahoru. Pro ovoce je nejlepší chladný, dobře větraný sklep s teplotou mezi 1 až 4 ºC, vzdušná vlhkost by tu měla být okolo 80 %. Ovoce pravidelně (1x týdně) kontrolujeme a nahnilé plody vyhazujeme. Pozor, ve sklepě, kde uchováváme ovoce, by neměla být skladována zelenina ani brambory kvůli možnému přenosu plísní.


Dobré rady

  • Před uskladněním ovoce či zeleniny sklep důkladně ukliďte, vyčistěte a vydezinfikujte

  • Stěny a strop sklepa by měly být vybíleny páleným vápnem.

  • Také nádoby a bedničky, v nichž budeme ovoce a zeleninu uchovávat, dobře umyjeme dezinfekčním roztokem.

  • Nakonec sklep vysíříme sirným knotem, abychom ho zbavili hmyzu a plísní.

Text: Martina Lžičařová

Foto: Shutterstock

 


Komentáře

Napsat komentář