Pestré Velikonoce

Rubrika: Recepty

Pestré nemusí být tyto dny jen kvůli výzdobě, ale i díky jídelníčku, který nabídne nejrůznější dobrůtky. A ty mohou být opravdu i na pohled hezky barevné.

K Velikonocům tradičně patří mazanec a pečený beránek, jarní nádivky i jehněčí pečínka. Ještě o svátcích nebo hned po nich přijdou na řadu jídla, ve kterých využijeme na tvrdo vařená vajíčka, která máme z pomlázky. Nejčastěji to jsou saláty a pomazánky.
Na talíře můžeme přenést i rozkvetlou jarní přírodu, a to doslova. Z Květinové kuchařky od Jany Vlkové, která je odbornicí na jedlé kvítí a býlí, jsme vybrali na pohled velmi efektní a určitě i chutné recepty s jarními květy, bramborový salát s podbělem a tvarohový zákusek s kvítky šeříku. Pro mnohé z vás asi neobvyklé, ale proč to nezkusit? Některé rostliny se objevují v jídelníčku již odpradávna, používalo se však jen několik dobře známých druhů a na estetickou funkci se příliš nemyslelo. Ti konzervativnější si mohou připravit moučník zdobený také kytičkami, ale tentokrát to budou bonbóny Haribo.
Ještě do jedné kuchařky z nakladatelství Smart Press jsme nahlédli. Je jí Jezte česky – rok v naší kuchyni od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. Vybrali jsme z ní jarní pečínku. Tak ať vám chutná!

Rozkvetlý piškot s malinami

6 vajec, 240 g polohrubé mouky, 140 g třtinového cukru, 6 lžic rostlinného oleje, špetka soli; na krém: 150 g 30% smetany, 200 g tvarohu ve vaničce, mražené maliny, vanilkový extrakt, moučkový cukr, zelené potravinářské barvivo; na ozdobu kytičky Haribo

Šleháme bílky se špetkou soli, jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí. Do vzniklé pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec opatrně vmícháme mouku. Dáme do obdélníkového pekáče a pečeme na 170 °C asi 15 minut. Upečený korpus vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém: vyšleháme smetanu, přidáme tvaroh, vanilkový extrakt a cukr. Třetinu krému obarvíme zelenou potravinářskou barvou, to bude základ pro trávník. Vychladlý piškot podélně rozřízneme, potřeme bílým krémem a poklademe malinami. Přiklopíme druhou částí korpusu, svrchu potřeme zeleným krémem a ozdobíme kytičkami Haribo.

Bavorský bramborový salát s podbělem

4 velké brambory, 1 až 2 červené cibule (podle velikosti), 50 g podbělu, 1 lžíce vinného nebo jablečného octa, 1 lžička hrubé hořčice, sůl, pepř

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi tenká kolečka. Ocet smícháme s hořčicí, solí a pepřem a nalijeme na brambory s cibulí. Opatrně salát promícháme, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly. Necháme aspoň hodinu odležet, nejlépe v lednici. Těsně před podáváním ozdobíme salát květy podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžeme je použít i s delšími kousky stonků.

Pečený hřbet ze selátka s bylinkami

2 hřbety ze selátka (1 kg), 4 stroužky česneku, majoránka, tymián, estragon, sůl, pepř

Omyté hřbety zbavíme přebytečné kůže a dáme do pekáče. Nožem nařízneme nahoře do mřížky. Česnek nakrájíme na tenké plátky a ty vložíme do jednotlivých zářezů v mase. Osolíme, opepříme a ozdobíme snítky majoránky, tymiánu a estragonu. Zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 minut. Pak odkryjeme, podlijeme troškou vody nebo vývaru a pečeme do měkka dalších 30 až 40 minut. Podáváme se šťouchanými bramborami a hlávkovým salátem.

Šeříkový pribiňák

250 g měkkého tvarohu, 125 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce cukru, 10 kapek vanilkové esence, hrst květů nešlechtěného obyčejného šeříku, květy tulipánů z důvěryhodného zdroje

Květy tulipánů zbavíme stopek, tyčinek a pestíků. Snažíme se ponechat květ celistvý a nedotčený, aby nám posloužil podobně jako kornoutek na zmrzlinu. Našleháme tvaroh se šlehačkou. Dochutíme cukrem a vanilkou. Plníme do tulipánových květů a zdobíme květy šeříku. Nemáme-li tulipány, dáme umíchaný tvaroh do mističek a posypeme květy šeříku.

Lehký vajíčkový salát s jogurtem

10 vajec na tvrdo, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 svazek ředkviček, 1/2 červené cibule, hrst petrželky, 400 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1 lžíce hořčice

Vejce nakrájíme na kostky a každou zeleninu nasekáme trošku jinak, abychom získali rustikální salát. Řapíkatý celer můžeme nakrájet na plátky, cibulku na jemné měsíčky, petrželku na jemno, ředkvičky na plátky a vše zlehka promícháme s jogurtem, hořčicí, solí a pepřem. Výborně se k němu hodí čerstvě rozpečená bageta.
Tip: Tento salát není vhodný ukládat do lednice na odležení, proto ho vždy připravíme těsně před podáváním.

Text: Iva Tvrzová
Foto: Archiv firem

Pestré Velikonoce