Oblíbené knedlíky


KNEDLÍKY JSOU TYPICKÝM A OBLÍBENÝM ČESKÝM POKRMEM. MAJÍ MNOHO PODOB A SLADKÉ I SLANÉ VARIANTY.

Knedlíky mívají na jídelníčku i naši nejbližší sousedé – na Slovensku, v Rakousku, v části Německa. V ostatních zemích je neznají.

I nejčastěji připravované houskové a bramborové knedlíky, podávané jako příloha k masům, lze změnou poměru surovin nebo přidáním dalších obměňovat.

Základní surovinou bramborových knedlíků mohou být brambory vařené i syrové, případně obojí. Zahušťovat je lze moukou, krupicí, krájenou houskou. Některé se plní – ovocem, ale i masem, zeleninou, houbami, případně tyto suroviny mícháme přímo do těsta. Knedlíky se dají připravit i z krupice, pohanky či tvarohu. Na ovocné knedlíky lze použít těsto kynuté, tvarohové, bramborové či odpalované.

Někdo nedá dopustit na tradiční rodinné recepty, jiný rád vyzkouší i méně známé krajové speciality – nejvíc jich asi nabízí Podkrkonoší. Mají tu i osobitá pojmenování: bosáky, klouzáky, blbouny, kantoráky, chlupačky, hop do vody.

Chlupaté knedlíky

500 g oloupaných syrových brambor, 200 g studených oloupaných vařených brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 3 lžíce sádla, 1 cibule

Syrové brambory nastrouháme, chvíli necháme stát, pak je scedíme a necháme okapat. Můžeme zalít trochou mléka. Přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce, sůl a za stálého míchání mouku. Lžící vykrajujeme z těsta noky a dáváme do vařící vody. Opatrně nadzvedneme ode dna a vaříme asi 8 minut. Na talíři je omastíme na sádle osmaženou nakrájenou cibulkou. Podáváme jen se zelím, nebo jako přílohu k masu.

Varianty: všechny brambory budou pouze syrové a část mouky nahradíme strouhankou; do těsta můžeme vmíchat na kostičky nakrájený rohlík.

Tvarohové ovocné knedlíky

250 g měkkého tvarohu, asi 150 g dětské krupičky, 1 vejce, špetka soli, ovoce

Suroviny zpracujeme na vláčné těsto, které se nelepí. Podle potřeby lze přidat víc krupičky. Lžící vykrajujeme kousky, tvarujeme placičky, do nichž balíme suché ovoce (čerstvé, mražené, kompotované) – švestky, meruňky, jablka, třešně. V dlaních zakulatíme a najednou vhodíme do osolené vařící vody. Když knedlíky vyplavou na povrch, ještě asi 1 – 2 minuty vaříme, pak vyndáme na talíř. Sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, perníkem, mletým mákem nebo smaženou strouhankou, pocukrujeme a poléváme rozpuštěným máslem nebo kysanou smetanou.

Kantoráky se švestkami

1000 g syrových brambor, 1 vejce, sůl, sušené švestky, 250 g hladké mouky, máslo, červené zelí, cukr, ocet

Brambory nastrouháme, necháme ustát a vodu slijeme. Přidáme vejce, sůl, podle potřeby mouku. Vypracujeme těsto. Do kousků těsta balíme den předem namočené a povařené sušené švestky. Vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Uvařené dáme do mísy s rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Podáváme s červeným zelím, podušeným na másle, které jsme ochutili cukrem, solí a octem.

Krupicový knedlík s tvarohem

250 g tvarohu, 100 g krupice, 3 vejce, sůl

Tvaroh rozdrobíme, přidáme rozšlehané žloutky, krupici, sůl a necháme asi 2 hodiny stát. Pak vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Vytvarujeme šišku, položíme na vlhkou utěrku, zabalíme a kraje zavážeme. Vložíme do vařící vody a vaříme. Když knedlík vyplave nahoru, vybalíme ho a nakrájíme na plátky. Podáváme ke zvěřině nebo pečeným masům s omáčkou.

Krupicové knedlíčky

250 g krupice, 1 žloutek, 1 houska, 50 g másla

Do 1 l osolené vařící vody zavaříme za neustálého míchání krupici. Do vychladlé hmoty vmícháme žloutek a na másle osmažené kostičky housky. Mokrýma rukama tvarujeme „tenisáky“, které vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Uvařené knedlíky hned na talíři roztrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Hodí se k telecí pečeni, vepřovému na paprice nebo zvěřině. Lze je polít i sladkou ovocnou omáčkou.

Varianta: Do vařícího se podmáslí se zavaří krupice, povaří na hustou kaši, osolí a mastnou lžící se vykrajují nočky. Polévají se máslem.

Pohankové knedlíčky

300 g pohankové mouky, 2 rohlíky, 100 g slaniny, sůl, pepř

Na pokrájené rozškvařené slanině osmažíme na kostičky nakrájené rohlíky. Smícháme s pohankovou moukou, osolíme, opepříme, podle potřeby přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Tvarujeme knedlíčky – do polévky menší, jako přílohu nebo samostatný pokrm větší.

Chlupačky s houbami

500 g syrových brambor, 2 vejce, hrubá mouka podle potřeby, sůl, sušené houby, sádlo se škvarky, kysané zelí

Brambory nastrouháme, necháme chvíli stát, pak slijeme polovinu vody. Přidáme vejce, podle potřeby mouku, sůl a uvařené, na drobno nasekané houby i s vodou. Dobře promícháme. Lžící namáčenou do horké vody vykrajujeme noky a házíme je do osolené vařící vody. Když vyplavou nahoru, jsou hotové. Noky dáme do kastrolu s rozpuštěným sádlem a škvarky a přidáme dušené kysané zelí.

Zelné knedlíky

500 g nastrouhaných vařených brambor, 500 g kysaného zelí, 100 g špeku, 2 vejce, 2 rohlíky, 1 dl kyselé smetany, sůl

Vyškvařený špek smícháme s rohlíky nakrájenými na kostičky. Vymačkané, pokrájené zelí spojíme s vejci, smetanou, moukou a brambory. Vmícháme rohlíky se slaninou. Děláme menší kulaté knedlíky, které vaříme asi 15 minut v osolené vodě.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ISIFA


Komentáře

Napsat komentář

TIP

HOTOVÉ BISTRO

Nemáte čas uvařit, ale dali byste si chutné teplé jídlo? V místě zaměstnání chybí vhodná restaurace? Pomůže vám Bistro Chef – novinka od Findusu. Jde o řadu hotových jednoporcových mražených jídel přímo na talíři. Stačí ohřát v mikrovlnné troubě.
Pokrmy mají vynikající chuť čerstvě uvařeného jídla, protože maso, omáčka, zelenina i příloha jsou po tepelné úpravě zmraženy v malých kouscích samostatně, pak teprve smíchány a porce baleny na plastový talíř a do krabičky.

Pochutnat si můžete na kuřeti na paprice s bramborovými noky nebo kuřeti na kari s rýží, na grilovaných mini burgerech s bramboráčky nebo s brambory v krémové omáčce, či na masových kuličkách s noky v gulášové omáčce nebo s bramborem v jemné omáčce. Součástí všech šesti hotových jídel je i pěkná porce zeleniny.
Mražená hotová jídla firmy Findus koupíte v síti potravinových řetězců, doporučená cena Bistra Chef je 59,90 Kč.

Více na www.findus.cz