Kouzlo rudých lampionků


Mochyně není nijak dekorativní rostlinou. Na zahrádce vyrostou klacky obalené listím, které až s podzimem odhalí svou krásu. Rozjasní je plody, měchýřky připomínající rudý lampion ukrývající malou bobuli velikosti třešně.

Mochyně židovská třešeň je nenáročná, až rozpínavá trvalka, která se snadno rozpleveluje, vyžadující polostín. Výhony vysoké 60-120 cm rostou křivolace, a proto snesou vyvázání ke kolíku. Rostlině se daří, když nastane teplý podzim. Během něho dozrávají malé kulaté plody schované ve srostlém kalichu – lampionku. Tvorbu plodů zvýší zaštipování výhonů a zálivka, na kterou si potrpí.

Krásně vybarvené oranžové až červené lampionky se používají do dekorativních vazeb s dalšími suchými rostlinami. Větvičky trháme, až když jsou lampionky krásně vybarvené, tj. obvykle koncem září, začátkem října. Sušíme je volně rozložené na papíru nebo zavěšené ve stejném směru, v jakém rostlina rostla.

U nás se pěstuje i její kamarádka mochyně peruánská, která je letnička. Pochází ze střední Ameriky a má ráda teplo. V našich podmínkách, jakmile přijde první mrazík, rostlina hyne. Její plody jsou však velice chutné, plné vitamínů. Konzumují se syrové i tepelně upravené ve formě marmelád, kompotů, omáček a podobně.


Je to bezpečné?
Nesporným kladem elektrických svíček, které jinak používáme ke zdobení vánočního stromečku, je jejich bezpečnost. Svíčky mají objímky, které se nepřehřívají, můžeme je tedy s klidem použít na stromeček, ale i k výzdobě adventních věnců a dalších dekorací.

Postup:
Jak rozsvítit lampionky

Ze zadní části plodů mochyně vystřihneme ostrými nůžtičkami kolečko kolem stopky

Vzniklým otvorem opatrně vytáhneme bobuli uvnitř lampionku tak, abychom ho nepotrhali

Místo „třešničky“ dovnitř strčíme vánoční elektrickou svíčku zapojenou do řetězu

Svíčičky obalené mochyněmi naaranžujeme na podstavec a rozsvítíme

Větvičku bohatě obsypanou lampionky můžeme zavěsit na proutěný věnec vznášející se nad stolem. Červené plody mochyně budou přitahovat pozornost

Etažér na cukroví nabízí svá patra i k umístění drobných dekorací pocházejících přímo ze zahrady

Zcela vyzrálé plody mochyně židovské třešně jsou jedlé, ale vzhledem k mírnému obsahu jedovatých alkaloidů se ke konzumaci nedoporučují. V gastronomii se však využívají velice chutné kulaté plody mochyně peruánské

 

Text: Martina Lžičařová
Foto: Jaroslav Hejzlar, Flowerpress a Shutterstock


Komentáře

Napsat komentář