Kaki – pokrm bohů


Určitě jste se už s tímto ovocem v obchodech setkali. Kaki je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“ a sklízí se ručně ze stromů ve španělské Valencii.

 

Výhodou je jeho pohodlná konzumace. Kaki se snadno loupe a krájí. Díky sladké, pevné oranžové dužině bez peciček a jadérek je to skutečný poklad pro vaši kuchyni: využijete jej při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin.

Ovoce má velkou výživovou hodnotu s vysokým podílem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Pochutnat si na něm můžete během podzimu – od poloviny října do Vánoc.

 

Cheese cake s kaki

4 kaki

4 vejce

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce citrónová kůry

½ lžíce vanilkové esence

215 g krystalového cukru

750 g přírodního sýru Philadelphia nebo žervé

125 g rozpuštěného másla

250 g rozdrcených máslových sušenek

300 ml kysané smetany

Předehřejeme troubu na 160 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozmačkáme, promícháme s máslem a rukama nebo skleničkou upěchujeme do formy. Dáme na 30 minut vychladit do chladničky. Sýr smícháme s cukrem, vanilkovou esencí, citronovou kůrou, moukou a postupně přidáváme vejce. Promícháme a přidáme kysanou smetanu a nastrouhané kaki. Opět promícháme a nakonec hmotu nalijeme na těsto a pečeme 75 – 90 minut. Pak necháme vychladnout. Hotový cheese cake podáváme studený.

 

Vepřová panenka s kaki omáčkou a pečenými bramborami

3 kusy kaki

600 g vepřové panenky

1 kg brambor

bazalka

tymián

šalvěj

grilovací koření

sůl

2 cl rumu nebo brandy

lžíce medu

Maso nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžící rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme asi 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM


Komentáře

Napsat komentář