Jídelní talíře


Jídelní talíře patří k nezbytné výbavě kuchyně, používáme je denně a slouží nám většinou dlouhou řádku let. Podle čeho bychom je měli volit a na co při tom klást důraz?

Často vybíráme podle toho, co nás zaujme na první pohled. U talířů a dalšího stolního nádobí by se to mohlo zdát dostačující, ale není tomu tak. Čeho bychom si měli všímat?

Porcelánové nádobí
Spring Awakening značky
Villeroy & Boch evokuje
jaro. Dezertní talíř 380 Kč,
mělký 440 Kč (Luxury Table)

Jaký materiál

První je volba materiálu – porcelán, keramika nebo sklo? Nejčastěji používaný je porcelán, který je pevný a při správném zacházení vydrží neporušený i desítky let. Robustnější keramika se do chalupy výborně hodí, ale měla by být na tvrdo pálená, aby se „neoťukaly“ její okraje. Sklo je efektní, ale křehčí. Kromě odolnosti materiálu zvažte i jeho hmotnost – s lehčím se lépe manipuluje, zvláště přenášíme-li štos talířů.

Tvary mohou být různé

Vedle tvarů s historizujícím plastickým a malovaným dekorem a plochými okraji si můžete vybírat střízlivé moderní talíře tvaru misky se zvednutými kraji. Talíře mívají většinou tvar kruhu, ale existují i hranaté nebo trojúhelníkovité. Různý může být i jejich průměr a hloubka. To zdaleka není jen otázka líbivosti, záleží i na našich preferencích při stravování. Některé pokrmy vyžadují větší talíř, jiné zas hlubší. Dnes bývají talíře mělčí, ale na pořádnou porci kulajdy nebo masa s omáčkou jsou potřeba objemnější.

Dekorativní
porcelánový
servis Bernadotte
s levandulovým
vzorem
(Thun 1794)

S dekorem či bez něj

Některé dekory jsou opravdu kouzelné, ale hůře se kombinují s dalším nádobím. Řešením je široká sada se stejným dekorem, nejen talíře, nebo nádobí se vzorem doplnit jednobarevným. Ideální jsou ovšem jednobarevné talíře, bílé nebo v jemných pastelových barvách, ty lze doplňovat čímkoliv.
Pokud se nemá dekor poškodit příborem nebo nešetrným mytím, především v myčce, musí být pod glazurou. Talíře zdobené stříbrem a zlatem je třeba mýt pouze ručně a nepoužívat v mikrovlnce.

Jednotlivě, nebo v sadě

Talíře se dají koupit jednotlivě nebo v sadách pro čtyři či šest osob. Kromě hlubokého, mělkého a dezertního talíře sady někdy obsahují i misky či šálky. Výhodou jsou otevřené sady s nejrůznějšími typy stolního nádobí, takže si můžete k libovolnému počtu talířů koupit i misky a mísy, šálky, konvice, podnos a další kousky. A vše bude spolu ladit.

Text: Iva Tvrzová
Foto: Archiv firem

Jídelní talíře


Komentáře

Napsat komentář


Kolik stojí talíř

Cena se řídí kvalitou, náročností zpracování, značkou. Klasický bílý talíř ve výprodeji koupíte zhruba za 20 Kč, kvalitní porcelánový talíř tuzemské výroby za 100 Kč, talíř od vyhlášené zahraniční značky přijde i na více než 500 Kč.