Grilování – krb, nebo mobilní gril?


Začalo to špekáčky u táboráku. Vždyť buřtík na klacku nad plameny ve skutečnosti spíše grilujeme, než pečeme. Ovšem gril – to je pohoda, komfort a společenská záležitost.

Důležitý detail – polykarbonátová střecha je nad grilem tepelně chráněna

Zahradní krb představuje výrazný prvek spojený s pohodlným sezením. Obvykle celé prostranství kolem něj vydláždíme nebo vysypeme jemným kačírkem (ale v něm se špatně manipuluje s nábytkem). Nezaškodí ani oddělení celého posezení od okolí zelenou stěnou nebo zídkou. Odstínění je rozumné situovat tak, aby izolovalo nejen před větrem, ale aby také poskytovalo klid sousedům.
Při koupi hotového zahradního krbu s grilem si ověřte, zda nejde o pouhý gril. Skutečný krb s grilem vydrží větší žár, můžete v něm topit dřevem a posedět u něj celý večer i bez grilování.


Kutil vyložil venkovní ohniště šamotovými cihlami a vybavil roštem i otočným grilem

Jste-li trochu zběhlí v zedničině, můžete zkusit vybudovat zahradní krb svépomocí. Místo obyčejných cihel se používají lícovky čili klinkery, do malty místo vápna smíchejte písek s cementem, a vnitřek je třeba vymazat šamotem.

Mobilní grily

Do altánu se zavedenou elektřinou můžete pořídit gril elektrický. Nebývá drahý, ale většina typů je koncipovaná spíše pro malé množství porcí.
Dražší variantu představují plynové grily. Bývají robustnější a těžší než ostatní typy, zato umožňují grilování na bezmála profesionální úrovni včetně nastavení požadovaného výkonu.
Obvykle jsou vybaveny lávovým kamenem, v novější době se místo něj prosazují speciální kovové desky, které brání stékání tuku na hořáky. Říká se jim flame-tamer nebo flavorizér.
Asi nejpopulárnější variantou zahradních grilů jsou ty, kde se griluje na dřevěném uhlí. Konečně gril, ve kterém to rudě žhne a okolím se line vonný kouř!
Při nákupu tohoto typu vybírejte nejen podle ceny a skladnosti: ty levné nemívají dostatek manipulační plochy, ani úložných prostor na grilovací náčiní. Zajímavou novinkou jsou vysloveně stolní grily, které díky spodnímu ventilátoru nečoudí při rozehřívání. Některé mají jako alternativu možnost vložení misky s vodou.

Jednoduchý gril na dřevěné uhlí

Dobré rady

+ Rošt by měl být co nejkvalitnější, tedy litinový nebo z poniklované oceli.
+ Lávový kámen ze skutečné lávy v sobě má i sopečné sklo, které výborně vodí teplo. Kvalitním materiálem je i tmavé gabro nebo čedič.
+ Před nákupem zkontrolujte stabilitu grilu. Podstavec nesmí být příliš lehký a tenký.

Při koupi sledujeme i takové detaily, jako je celková stabilita nebo izolované úchyty

Text: Radka Borovičková
Foto: Zdeněk Roller


Komentáře

Napsat komentář