Dobroty z Olomouckých tvarůžků

Rubrika: Recepty, rss-feed, Vaříme

Olomoucké tvarůžky nemusíme konzumovat jen s chlebem. Recepty vybrané z Tvarůžkové kuchařky vás přesvědčí, že je lze použít i při přípravě nejrůznějších studených, teplých, slaných i sladkých pokrmů.

Pikantní vejce do skla

3 vejce, 1 lžíce octa, 20 g Olomouckých tvarůžků (nejlépe druh Tyčinky), 1 lžíce másla, 1 lžíce nakrájené pažitky, sůl

Do vařící vody s octem vložíme vejce. Po 4 minutách je vyjmeme a zchladíme studenou vodou tak, abychom je mohli držet v ruce. Nožem odsekneme špičku vajíčka a lžičkou ho vyloupneme ze skořápky rovnou do sklenice. Bílek by měl být pevný a žloutek prohřátý, ale stále tekutý. Přidáme máslo, aby se rozpustilo. Posypeme najemno nastrouhanými tvarůžky (předtím je dáme ztuhnout do mrazáku). Ozdobíme pažitkou a hned podáváme s pečivem.

Teplý bramborový salát

400 g malých brambor, 400 g hub (například hřiby, žampiony, portobello nebo hlíva ústřičná), 125 g Olomouckých tvarůžků (nejlépe druh Kousky s restovanou cibulkou), 100 g polníčku, 1 lžíce jablečného octa, 50 ml olivového oleje, 1 svazek jarní cibulky, 2 hrušky, sůl, pepř

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě tak, aby zůstaly pevnější. Necháme vychladnout a pak rozkrojíme na menší kusy. Houby nakrájíme na kousky, cibulku na kolečka. Na pánvi v rozehřátém oleji opečeme dozlatova brambory. Přendáme je do mísy a opečeme houby. Ke změklým houbám přidáme cibulku a ještě chvilku opékáme. Ke konci dodáme kousky tvarůžků a nakrájené hrušky. Krátce prohřejeme, přendáme do mísy k bramborám, zakápneme octem a promícháme. Na talíři doplníme listy polníčku a teplé podáváme.

Zapečená bylinková dýně

1 kg mletého krůtího masa, 1/2 dýně hokkaido, 2 červené cibule, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce rajčatového pyré, 100 g Olomouckých tvarůžků, hrst čerstvých bylinek (tymián, saturejka, hladkolistá petržel, šalvěj), sůl, pepř

Cibuli nakrájenou na proužky necháme na rozehřátém oleji zesklovatět. Přidáme mleté maso, nasekané bylinky a rajčatové pyré, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na plátky silné jeden až dva centimetry. Slupku loupat nemusíme, při pečení krásně změkne. Zapékací misku vymažeme olejem, dno vyložíme polovinou dýňových plátků, na ně dáme vrstvu dušeného masa a na něj zbytek dýně. Ve vyhřáté troubě pečeme při teplotě 200°C 45 minut. Asi 10 minut před koncem posypeme nasekanými tvarůžky a necháme dopéct.

Škvarková pomazánka

250 g škvarků, 200 g Olomouckých tvarůžků (nejlépe Kousky s kmínem), 150 g kysaného zelí, 1 větší cibule, 1 lžíce hořčice, 1 lžička drceného kmínu

V mlýnku na maso umeleme najemno tvarůžky a pak škvarky (ty mlýnek od tvarůžků částečně vyčistí). Přidáme pokrájené zelí, cibuli nakrájenou na kostičky, kmín a hořčici. Dobře promícháme a mažeme na čerstvý chleba.

Tvarůžkové koláčky s hruškami a ořechy

1 balení listového těsta, 200 g měkkého tvarohu, 200 g čerstvého žervé, 80 g Olomouckých tvarůžků (nejlépe druh Speciál), 180 g kompotovaných hrušek, hrst vlašských ořechů

Z rozváleného listového těsta nakrájíme obdélníčky o velikosti 5 × 10 cm. Přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem. Okraje koláčků trochu přizvedneme a přihrneme směrem do středu, aby se vytvořila obruba. Střed několikrát propíchneme vidličkou. Na náplň prošleháme tvaroh se žervé a nastrouhanými tvarůžky a rozdělíme do koláčků. Na to navršíme hrušky nakrájené na kousky a posypeme vlašskými ořechy. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 15 až 20 minut do zezlátnutí.

Text: Iva Tvrzová
Foto: z Tvarůžkové kuchařky

Dobroty z Olomouckých tvarůžků