Dekorace z přírodnin


S podzimními plody si lze pěkně vyhrát. Na zahradní stůl nebo vrátka z nich připravíme originální dekorace.

Podzimní příroda nabízí své bohatství. Zářivé šípky, jeřabiny a okrasná jablíčka, elegantně modré trnky a plané víno, sametově hnědé kaštany, zemité ořechy, žaludy a makovice, svěže zelený mech… K jídlu to většinou není, tak aspoň na parádu – škoda té krásy nevyužít!

www.originalvyrobky.cz


Koláč à la příroda 

Do staré plechové koláčové formy naskládáme postupně různé druhy barevných přírodnin (mech, šípky, žaludy, kaštany, trnky, hloh, malá jablíčka, kukuřici, bukvice apod.). Do každého dílku narovnáme jeden, okraje pěkně srovnáme. Vedle sebe klademe co nejvíce barevně kontrastní plody.


Podzimní dorty 

Na výrobu podzimních dortů budeme potřebovat staré plechové dortové formy, menší plastové či jiné misky, přírodniny (jablíčka, makovice, kaštany, žaludy, bukvice, černé ořechy), větší dýně, širší svíčky, seno, stužky nebo krajky.

  1. Do formy vložíme misku, která vytvoří patro „dortu“.

  2. Obložíme ji upěchovaným senem.

  3. Na misku položíme širší placatou dýni, na kterou dáme svíčku.

  4. Misku zamaskujeme senem, aby nebyla vidět.

  5. Do sena střídavě zapichujeme makovice a klademe jablka.

  6. Dál aranžujeme podle fantazie tak, abychom co nejvíce docílili iluze dortu. Drobné přírodniny – žaludy, jejich čepičky, bukvice a přestřižené makovice raději k senu přilepíme tavnou pistolí. Dekorace lépe odolá větru.

  7. Výrobu dalších dortů si můžeme zjednodušit tím, že do sena přírodniny pouze nasypeme. Dýně, svíčky i formy můžeme na konec ozdobit stužkami a krajkami.


Lákavé zavařovačky 

Zavařovací sklenice naplníme různými plody (žaludy, žaludové čepičky, kaštany, ořechy, šípky, trnky, malá jablíčka). Střídáme přitom odlišně barevné vrstvy. Ukončit můžeme například mechem s hlemýždími ulitami. Sklenice ovážeme stužkami a kraječkami.


Srdce plné přírodnin 

Z drátěného pletiva 20 x 100 cm vytvoříme pomocí drátku rouru, natřeme ji na hnědo a necháme uschnout. Plníme ji od jednoho konce. Začneme jablkem, pokračujeme dalšími plody, které musí být suché. Doprostřed dáme mech, který se při konečném tvarování snadno přizpůsobí ostrému ohybu. Po naplnění vytvarujeme do podoby srdce a konce pevně spojíme. Ozdobíme mašlí a makovicemi. Při zavěšení upevníme ve dvou bodech po stranách, aby se srdce nedeformovalo.


Věnec z kořenů 

Z různě silných kořenů stromů vytvoříme věnec. Pomůžeme si provázkem, drátkem apod. Spodní část věnce ozdobíme barevně kontrastními přírodninami, např. jablky, hrozny planého vína, mechem a ulitami. Nahoře uvážeme ze stuhy mašli.


Náš tip 

Inspirací, jak z obyčejných věcí kolem sebe udělat originální výrobky, může pro vás být kniha Lucie Dvořákové Věnce, dekorace a ozdobná vajíčka, z níž přinášíme zkrácené ukázky. V knize najdete spoustu nápadů na stylové věnce, působivé dekorace a ozdobná vajíčka. Výrobní postupy jsou srozumitelně vysvětleny a doprovázeny bohatou fotografickou přílohou, zvládnou je tedy i začátečníci. Knihu vydalo nakladatelství Albartos Media a.s. (CPress), doporučená cena je 299 Kč. www.albatrosmedia.cz

Připravila: Lucie Dvořáková

Uložit


Komentáře

Napsat komentář