Chalupářská rizota


Výhodou rizota je, že do něj můžeme spotřebovat zbytky, je dietní a úplně nejlahodnější je jeho bezmasá podoba. My pro vás máme připravené skoro všechny jeho varianty.

Rizoto s hříbky

50 g sušených hříbků, 70 g másla, ½ menší cibule, 300 g rýže, 90 ml suchého bílého vína, 1 litr vody nebo vývaru, 60 g nastrouhaného parmazánu, sůl pepř a 2 lžíce másla na dochucení

Sušené houby namočíme do horké vody asi na 15 minut. Mezitím na pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Když začne cibule zlátnout, vyndáme ji a do pánve místo ní nasypeme dobře propranou rýži. Smažíme ji na mírném plamenu 3-5 minut a dáváme pozor, aby se nepřipálila. Poté vrátíme do hrnce zpátky cibuli, přilijeme bílé víno a mícháme asi 1-2 minuty, dokud se neodpaří alkohol. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Následně ji nalejeme k rýži, přidáme houby a vaříme na mírném plamenu za občasného míchání, dokud není rýže takzvaně al dente. Vypneme plamen, přidáme ještě dvě lžíce másla a na talíři dozdobíme parmazánem.

Rychlé selské rizoto

150 g bílých fazolí, 300 g rýže, 50 g sádla, 3 stroužky česneku, 6 listů kapusty, sůl a pepř

Přes noc necháme namočit fazole, které druhý den uvaříme do měkka. Rýži uvaříme podle toho, jak jsme zvyklí, a pokud zvolíme varné sáčky, vyklopíme z nich hotovou rýži do hrnce. Mezitím, než se rýže dodělá, osmažíme na jedné lžíci sádla dva stroužky nakrájeného česneku, natrhanou kapustu a fazole. Poté vše vyklopíme do rýže, přidáme nastrouhaný stroužek česneku, zbytek sádla, sůl a pepř a promícháme. Při servírování můžeme posypat sýrem.

Krémové špenátové rizoto

80 g másla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 200 g rýže, 1 hrnek bílého vína, 3 hrnky vody, 350 g baby špenátu, 150 ml smetany, 60 g parmazánu, sůl a pepř

Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Rýži několik vteřin smažíme, poté přilijeme víno a čekáme dokud se neodpaří. Osolíme, opepříme, postupně přiléváme vodu a občas zamícháme. Mezitím uvaříme listy špenátu se solí, aby byly opravdu hodně měkké. Přidáme smetanu a vaříme ještě několik minut do zhoustnutí. Na závěr přidáme směs k rýži a vše důkladně spojíme. Ochutíme parmazánem.

Rizoto s kuřecím masem a cuketou

150 g kuřecích prsou, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cuketa, 1 lžička koření na zeleninu, 300 g rýže, pepř, sůl

Kuřecí prsa omyjeme, nakrájíme na kostičky a posolíme. Nadrobno pokrájíme cibulku, orestujeme ji na oleji a po pár minutách přidáme maso. Restujeme asi 3 minuty, poté přidáme na tenká kolečka nakrájenou cuketu, vše posypeme směsí koření na zeleninu, přidáme protlačený česnek a smažíme ještě dalších 5-7 minut. Do pánve nakonec vložíme uvařenou rýži, dochutíme pepřem, solí a vše důkladně promícháme.

Rizoto s červenou řepou

3 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 3 červené řepy, 300 g rýže, 80 ml suchého červeného vína, 1 litr kuřecího vývaru, sušený tymián, 1/2 lžíce másla, sůl, pepř, kozí sýr

Necháme na olivovém oleji zpěnit šalotku a přidáme tři na hrubo nastrouhané řepy. Chvilku orestujeme a přisypeme rýži. K ní přibližně po jedné minutě přidáme červené víno a necháme z něj odpařit alkohol. Poté za občasného míchání postupně přiléváme vývar do té doby, dokud nebude rýže uvařená. Rizoto dochutíme tymiánem, přidáme půl lžíce másla, sůl a pepř. Na vrch můžeme nasypat třeba kozí sýr.

Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock

Chalupářská rizota


Komentáře

Napsat komentář


Tip

Pokud si lámete hlavu s tím, jaké víno na vaření použít, můžeme vás ujistit, že to není žádná věda. Pokud byste víno nalili sami sobě do skleničky, lze ho použít i do rizota.

Když se řekne

Al dente

Tento italský výraz označuje stupeň dovaření těstovin, rýže a někdy i fazolí. Znamená to, že je surovina měkká na povrchu, ale trochu tvrdší uprostřed. Při skousnutí by měla nepatrně křupnout.