Bydlení ze stodoly


Z Mikulova do rakouské vesničky Auersthal je to padesát kilometrů. Právě tady jsme našli domek, který vyrostl místo malé stodoly. Z hlediska českého vnímání stála stodola netradičně – sevřená mezi dvěma domy.

Pro vinařskou vesnici Auersthal v oblasti Weinviertel je typická hustá, uzavřená zástavba v mírně kopcovité krajině. Na okraji obce, sevřená mezi okolními budovami, zůstala zachována stodola, bohužel ve špatném stavu. Rodina Döllinger-Tsaových ji musela nechat zbourat. Jejich záměrem bylo postavit si nový dům propojený s vedlejším domem rodičů.

Dům vzniklý ze stodoly poskytuje tříčlenné rodině vše potřebné

Pod dohledem architekta
Majitelé se obrátili na architekta Martina Rührnschopfa, který má na kontě různé projekty a je znám svým citlivým přístupem a architekturou vhodnou pro danou oblast. Po důkladné analýze bylo zpracováno několik variant, což umožnilo dojít k řešení dokonale sladěnému s architekturou obce.

Vznikl dům, který není ani moderní studeně působící kostka, ale ani klasické venkovské stavení. Architekt Rührnschopf na místě staré stodoly vytvořil dům, který svým vzhledem připomíná původní budovu, ale v současném provedení. Je harmonicky začleněn do nejbližší zástavby a vyzařuje z něj přívětivá jednoduchost.

těny ze dřeva v přírodní barvě, režných cihel a zdiva s bílými omítkami a podlaha z voskovaného betonu jsou příjemnou kombinací

Dispozice domu
V přízemí najdeme šatnu, toaletu a prostornou obývací kuchyň s jídelnou – vše se stejným povrchem podlah z voskovaného betonu. Vnitřní uspořádání eliminuje nevyužitelné prostory. Subtilně působící schody do patra jsou zabudovány přímo do obytného prostoru jako jeho vizuální součást.

V patře najdeme chodbu, ložnici a koupelnu. Úplně nahoře je otevřený prostor určený pro dceru, která si zde může hrát nebo tu odpočívat či spát. Volné šikmé plochy pod střechou vytvářejí strukturu obytného prostoru a zároveň komunikační osy, neboť obyvatelé domu na sebe vidí z různých úrovní a místnosti jsou tak propojeny.

Trámy z lepeného dřeva zajišťují tvarovou stálost

Velkoryse pojaté posuvné dveře v přízemí vizuálně propojují vnitřek domu se zahradou. Balkon umožňuje doširoka otevřít střechu a nabízí výhled do krajiny.

Denní světlo
Hlavním cílem architekta bylo zajistit v interiéru dostatečný přísun denního světla i během zamračených dní, které tu jsou na podzim a v zimě poměrně běžné. K dostatečnému prosvětlení slouží nejen velká svislá prosklená plocha na jižní straně domu, ale také chytře rozmístěná střešní okna. Světlo proudící shora se skrze patro dostává i do středních částí přízemí. Právě rovnoměrné prosvětlení je jedním z nejdůležitějších faktorů, díky němuž celý vnitřek domu působí velkorysým, otevřeným a přívětivým dojmem.

Z ulice působí nově postavená budova subtilně

Světlo dopadající shora je za zamračeného dne třikrát intenzivnější než světlo přicházející fasádními okny ze stran. A tady se podařilo dokonale propojit světlo ze svislé prosklené plochy se světlem procházejícím střešními okny. V kombinaci s bílými stěnami a dřevěnou i betonovou podlahou se dosáhlo výborné světelné atmosféry.

Ochrana před letním vedrem
Zdrojem tepla je stávající plynový kondenzační kotel v sousedním domě rodičů a kamna na dřevo v dolním obytném prostoru. Teplo je rozváděno nízkoteplotním podlahovým a stěnovým systémem.

Holčičí útočiště

Masivní štítové stěny a betonové podlahy v přízemí mají velkou tepelnou kapacitu a díky tomu výrazně zpomalují ohřívání místností během parného léta. Jako velmi účinná se osvědčila i venkovní stínicí plachta, která chrání terasu před sluncem a zároveň stíní obytný prostor. Na straně do ulice zajišťují ochranu před ranním sluncem, které může být v létě velmi intenzivní, lamely na stodolových vratech. Střešní okna jsou osazena průsvitnými elektrickými žaluziemi, které jsou naprogramovány tak, aby se po ránu automaticky zatáhly. Důležité jsou i listnaté stromy v zahradě, které poskytují přirozený stín a specifické mikroklima.

Dispozice přízemí

 


Prvky vycházející z tradice
V domě byly zachovány a nově zapracovány tradiční funkční prvky na fasádě jako větrací štěrbiny v podobě úzkých oken a posuvná vrata, kterými lze dům na straně do ulice otevřít nebo jej naopak zavřít. Na opačné straně, v soukromé zóně, se posuvnými prosklenými dveřmi vychází na terasu a do zahrady.
Pohled do minulosti
Kdysi stodola sloužila hospodářským účelům. Majitelé se rozhodli ji zbourat a místo ní postavili dům, který však navazuje na tradiční vzhled původní budovy.

 

Text: Martina Lžičařová
Foto: VELUX

 

Uložit


Komentáře

Napsat komentář